piątek, 25 listopada 2016

Limonkowa zupa krem z dyni.

Za oknami jak jest każdy widzi więc dziś zapraszam Was na rozgrzewającą zupę dyniową z delikatnie wyczuwalną nutką  limonki a to za sprawą suszonych liści , nie inaczej jak od Skworcu.com.pl
Zapraszam!


Składniki;
1 udko kurze
1 marchewka
1 pietruszka
4 ziemniaki
1 mała dynia hokkaido
sól do smaku, słodka papryka
1 cebula
1 łyżka masła
ziarna słonecznika do podania

Przygotowanie;
Mięso zalać wodą i gotować rosół, marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Dodać do mięsa. Dorzucić liście limonki i nadal gotować. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmujemy je i wykorzystujemy do innych celów. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy do rosołu, dynię obieramy, wydrążamy środek i także kroimy w kostkę, dodajemy do zupy. Warzywa powinny być przykryte rosołem.Cebulę kroimy w kostkę i przyrumieniamy na łyżce masła a następnie wrzucamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie,  zupę miksujemy na gładki krem. (liście wyjmujemy wcześniej z zupy)
Podajemy z grzankami lub łuskanym słonecznikiem.


Smacznego!

1 komentarz: