sobota, 29 października 2016

Kruche rogaliki z nadzieniem pomarańczowo imbirowym.

Rogaliki z ciasta kruchego z ulubionym nadzieniem chyba znają wszyscy. To taki klasyk który zawsze wychodzi a co najważniejsze mimo prostoty smakuje wyśmienicie!
Zapraszam!


Składniki;
50 dag mąki
15 dag masła
4 żółtka
3/4 szklanki śmietany 18% ( mały kubek)
cukier puder do posypania
dżem pomarańczowo imbirowy ok 3/4 szklanki lub inny
 
Przygotowanie;
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło oraz żółtka. Dokładnie wszystko posiekać, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo, tylko do połączenia składników. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 2- 3 godz. do lodówki lub na około 40 min do zamrażalnika. 
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm na kształt koła. Ciasto dzielimy na kilka trójkątów. Na każdym kładziemy ok. pół łyżeczki dżemu i zawijamy tworząc rogalik. Dżemu nie wkładamy zbyt dużo ponieważ podczas pieczenia jeśli rogalik nie będzie dobrze sklejony dżem wypłynie.
Pieczemy w temp, 200C około 15- 20 min. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego!
 

czwartek, 27 października 2016

Ciecierzyca po bretońsku.

Fasolkę po bretońsku jadł chyba każdy, a jeśli nie to z pewnością nazwa obiła mu się o uszy. Fasolka z francuską Bretanią raczej nie ma nic wspólnego...ale tak czy inaczej danie jest smaczne i na dobre zagościło na polskich stołach. Dziś fasolę zamieniłam ciecierzycą, wyszło równie pysznie...


Składniki;
pół kg ciecierzycy
2 laski  kiełbasy zwyczajnej
2 cebule
2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, majeranek, odrobina cukru
kilka łyżek oleju
 
Przygotowanie;
Ciecierzycę namaczamy kilka godzin wcześniej przed planowanym gotowaniem, najlepiej zrobić to wieczorem wcześniejszego dnia.
Następnie gotujemy ją do miękkości około 1 godz. Cebulę kroimy w kostkę a kiełbasę w plasterki. Na patelnię wlewamy kilka łyżek oleju i podsmażamy na nim kiełbasę, kiedy będzie lekko podpieczona dodajemy cebulę. Smażymy na złoto. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy oraz dolewamy około pół szkl. wody. Regulując gęstość wedle swoich upodobań. Cieciorkę doprawiamy do smaku a na końcu dodajemy podsmażoną kiełbasę wraz z cebula. Mieszamy i gotujemy kilka minut.


 Smacznego!

poniedziałek, 24 października 2016

Serowe placuszki.

Dziś mam dla Was propozycję na pyszny podwieczorek, leniwe śniadanie lub kolację. Placuszki są przepyszne... najlepiej zrobić j z podwójnej porcji...



Składniki;
30 dag twarogu
1 jajko
2 łyżki cukru
10 dag mąki pszennej
 
3 nektarynki
sok z połowy cytryny
2 łyżeczki cukru
olej do smażenia
 
przygotowanie;
Ser przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajko, cukier oraz mąkę. Wszystko ze sobą dokładnie mieszamy. Ciasto omączonymi dłońmi formujemy w wałek a następnie kroimy na plastry. Każdy plaster formujemy w kształt zgrabnego małego placuszka. Smażymy je na rozgrzanym oleju na rumiano.
 
Nektarynki sparzamy wrzątkiem a następnie obieramy ze skóry. Wyjmujemy pestkę i kroimy w półplasterki. Wrzucamy je na patelnie, wlewamy 2 łyżki wody , sok z cytryny oraz dodajemy cukier. Smażymy przez kilka minut aż owoce zmiękną a sos zgęstnieje. Podajemy z placuszkami.


 Smacznego!

piątek, 21 października 2016

Ciasteczka kawowe.

Ciasteczka widziałam już gdzieś więc postanowiłam je upiec, jest jesień więc ja poszłam w smak cynamonu ale Wy możecie upiec je według swoich smaków.


Składniki;
15 dag masła
20 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki  kawy cynamonowej Skworcu  (należy ją zmielić)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Przygotowanie;
Wszystkie składniki suche należy przesiać przez sitko. Dodać żółtka i miękkie masło. Wyrobić ciasto. Jeśli jest taka potrzeba dosypać odrobinę mąki. Ciasto zawinąć w folię i chłodzić w lodówce około poł godz. lub więcej. Blaszkę wyłożyć papierem. Ciasto wyjąć z lodówki i urywać po kawałeczku ( ok 1 łyżeczka) formować w rękach małe wałeczki na kształt ziaren kawy. Następnie patyczkiem do szaszłyka zrobić wgłębienie na całej długości "ziarenka" Wgłębienie powinno być dosyć głębokie aby po upieczeniu było nadal widoczne.
Ciasteczka układamy w odstępach około 3 cm, ponieważ ciasteczka sporo urosną. Pieczemy około 15- 20 min w temp. 170C.


 Smacznego!


piątek, 14 października 2016

Cukiniowe kąski z piekarnika.

Cukinię lubię bardzo a to kolejny sposób na jej wykorzystanie. Smaczne kąski, kotleciki czy jeszcze inaczej. Zwał jak zwał...idealne na spotkanie przy meczu ...Z ketchupem lub innym sosem.
Mniam...


Składniki;
1 średnia cukinia
3 ziemniaki
ok pół szklanki startego żółtego sera
sól, pieprz, chili lub słodka papryka
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej ( lub więcej)
3 ząbki czosnku
1 jajko
 
 
 
Przygotowanie;
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości a następnie tłuczemy. Cukinię myjemy, jeśli jest młoda to nie obieramy. Usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na dużych oczkach. Oprószamy solą i odstawiamy aby puściła sok. Następnie cukinię odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez ściereczkę. Do miski wkładamy odciśniętą cukinię, utłuczone ziemniaki, przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie dodajemy mąkę, tyle ile ciasto zabierze. Powinno ono być na tyle gęste aby móc formować kąski. Mogą to być małe wałeczki lub placuszki, decyzja należy do nas.
 Najlepiej formować wilgotnymi dłońmi. Blaszkę wyłożyć folią lub papierem, należy dobrze natłuścić bo kąski lubią się przyklejać.
W foremce układać jeden obok drugiego. Włożyć do piekarnika i piec około 30 min w temp. 180- 190C.
Podawać na ciepło z ketchupem lub innym sosem.


Smacznego!

wtorek, 11 października 2016

Budyniowe ciasto ze śliwkami.

Macie ochotę na coś słodkiego? Śliwki jeszcze w sklepach można dostać więc beż problemu upieczecie to ciasto. Czekoladowe kruche ciasto, lekko cynamonowo śliwkowe nadzienie ułożone na budyniowej chmurce... ja nie odmówię kawałka, a Ty?!



Składniki na ciasto;
2,5 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
2 budynie czekoladowe (bez cukru)
20 dag miękkiego masła
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli

Dodatkowo;
około 80 dag śliwek
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru

Masa budyniowa;
3 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 litr mleka
3 - 4 łyżki cukru ( lub więcej)

Przygotowanie;
Mąkę przesiać z proszkiem do miski, dodać budyń (proszek), sól i wymieszać razem. Masło utrzeć mikserem z  cukrem na jasną masę , następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ubijać. Na końcu partiami dodawać składniki sypkie ciągle miksując. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną włożyć do zamrażarki. Drugą częścią  wylepić dno blaszki (25x35). Blaszkę wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki a w tym czasie przygotowujemy masę budyniową.

Z litra mleka odlać 3/4 szkl. i rozpuścić w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń. Chwilkę gotować i odstawić do lekkiego przestygnięcia. (nie musi być całkiem zimny).
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki, odłożyć.
Z lodówki wyjąć blaszkę, na ciasto wylać budyń a na nim układać śliwki jedna obok drugiej - skórką do dołu. Po wierzchu posypać cukrem oraz cynamonem. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach na śliwki.
Ciasto piec około 1 godz, w temp. 180C.
Wyjąć i przestudzić , można także po wierzchu posypać cukrem pudrem.



Smacznego!

Pomysł zaczerpnęłam z tej strony ;-)

wtorek, 4 października 2016

Jaglany pasztet z cukinii.

Przeglądając internet w oczy wpadł mi przepis na jaglany pasztet z cukinią. Zdjęcia zachęciły dodatkowo, postanowiłam sprawdzić czy rzeczywiście jest taki pyszny jak wszyscy piszą!
Jeśli chodzi o mnie, pasztet wyszedł poprawny - oczywiście nieco zmodyfikowałam przepis. Jednak .... ja wolę ten tradycyjny ;-) A Wy?


Składniki;
15 dag kaszy jaglanej ( przed gotowaniem)
1,5 kg cukinii
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
20 dag pieczarek
4 ząbki czosnku
2 jajka
2 - 3 łyżki masła
sól, pieprz
2 łyżeczki majeranku Skworcu
szczypta czubricy zielonej Skworcu
do smaku oregano (około 2 łyżeczki), słodka i ostra papryka lub kilka plasterków chili
2- 3 łyżki zielonej pietruszki lub koperku

Przygotowanie;
Cukinię myjemy, jeśli jest duża wtedy obieramy i wydrążamy środek. Jeśli młoda ścieramy ją w całości na małych oczkach. Solimy cukinię łyżeczką soli i odstawiamy aby puściła sok. Kaszę jaglaną prażymy chwilę na suchej patelni, następnie przelewamy wodą i gotujemy do miękkości. Wcześniej solimy. Cebulę pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę, marchew i pietruszkę i chwilę podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać starty czosnek, chwilkę podsmażyć. Warzywa przełożyć do miski. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałe masło i podsmażyć pieczarki pokrojone w plastry. Smażyć kilka minut. Cukinię dokładnie odcisnąć, najlepiej zrobić to za pomocą lnianej ściereczki. Do miski z warzywami przełożyć ugotowaną kasze, pieczarki, cukinię, jajka, przyprawy a także posiekaną zieleninę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i spróbować czy pasztet jest odpowiednio doprawiony. Foremkę ( najlepiej keksówkę) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masę pasztetową przełożyć do foremki, po  wierzchu wyrównać i zapiekać około 50 min lub więcej w temp. 180-190C. Podczas pieczenia należy kontrolować ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. Wierzch pasztetu powinien być rumiany.
Ostudzić i podawać.



Smacznego!
Przepis pochodzi z tej strony ;-)