wtorek, 4 października 2016

Jaglany pasztet z cukinii.

Przeglądając internet w oczy wpadł mi przepis na jaglany pasztet z cukinią. Zdjęcia zachęciły dodatkowo, postanowiłam sprawdzić czy rzeczywiście jest taki pyszny jak wszyscy piszą!
Jeśli chodzi o mnie, pasztet wyszedł poprawny - oczywiście nieco zmodyfikowałam przepis. Jednak .... ja wolę ten tradycyjny ;-) A Wy?


Składniki;
15 dag kaszy jaglanej ( przed gotowaniem)
1,5 kg cukinii
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
20 dag pieczarek
4 ząbki czosnku
2 jajka
2 - 3 łyżki masła
sól, pieprz
2 łyżeczki majeranku Skworcu
szczypta czubricy zielonej Skworcu
do smaku oregano (około 2 łyżeczki), słodka i ostra papryka lub kilka plasterków chili
2- 3 łyżki zielonej pietruszki lub koperku

Przygotowanie;
Cukinię myjemy, jeśli jest duża wtedy obieramy i wydrążamy środek. Jeśli młoda ścieramy ją w całości na małych oczkach. Solimy cukinię łyżeczką soli i odstawiamy aby puściła sok. Kaszę jaglaną prażymy chwilę na suchej patelni, następnie przelewamy wodą i gotujemy do miękkości. Wcześniej solimy. Cebulę pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę, marchew i pietruszkę i chwilę podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać starty czosnek, chwilkę podsmażyć. Warzywa przełożyć do miski. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałe masło i podsmażyć pieczarki pokrojone w plastry. Smażyć kilka minut. Cukinię dokładnie odcisnąć, najlepiej zrobić to za pomocą lnianej ściereczki. Do miski z warzywami przełożyć ugotowaną kasze, pieczarki, cukinię, jajka, przyprawy a także posiekaną zieleninę. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszać i spróbować czy pasztet jest odpowiednio doprawiony. Foremkę ( najlepiej keksówkę) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Masę pasztetową przełożyć do foremki, po  wierzchu wyrównać i zapiekać około 50 min lub więcej w temp. 180-190C. Podczas pieczenia należy kontrolować ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. Wierzch pasztetu powinien być rumiany.
Ostudzić i podawać.



Smacznego!
Przepis pochodzi z tej strony ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz