piątek, 14 października 2016

Cukiniowe kąski z piekarnika.

Cukinię lubię bardzo a to kolejny sposób na jej wykorzystanie. Smaczne kąski, kotleciki czy jeszcze inaczej. Zwał jak zwał...idealne na spotkanie przy meczu ...Z ketchupem lub innym sosem.
Mniam...


Składniki;
1 średnia cukinia
3 ziemniaki
ok pół szklanki startego żółtego sera
sól, pieprz, chili lub słodka papryka
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej ( lub więcej)
3 ząbki czosnku
1 jajko
 
 
 
Przygotowanie;
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości a następnie tłuczemy. Cukinię myjemy, jeśli jest młoda to nie obieramy. Usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na dużych oczkach. Oprószamy solą i odstawiamy aby puściła sok. Następnie cukinię odciskamy z nadmiaru wody, najlepiej przez ściereczkę. Do miski wkładamy odciśniętą cukinię, utłuczone ziemniaki, przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy a następnie dodajemy mąkę, tyle ile ciasto zabierze. Powinno ono być na tyle gęste aby móc formować kąski. Mogą to być małe wałeczki lub placuszki, decyzja należy do nas.
 Najlepiej formować wilgotnymi dłońmi. Blaszkę wyłożyć folią lub papierem, należy dobrze natłuścić bo kąski lubią się przyklejać.
W foremce układać jeden obok drugiego. Włożyć do piekarnika i piec około 30 min w temp. 180- 190C.
Podawać na ciepło z ketchupem lub innym sosem.


Smacznego!

2 komentarze: