niedziela, 31 lipca 2016

Grillowane tortille z serem i sadzonym jajkiem...

Jeden miesiąc wakacji już prawie za nami! ja znów pędzę w drogę ale zostawiam Wam pomysł na pyszne letnie tortille, oczywiście z serem MOŃKI!


Składniki na 2 sztuki;
2 tortille
garść rukoli
2 jajka
4 plastry ulubionej szynki
4 plastry sera żółtego Mońki
4 suszonych pomidorów
łyżka masła
ulubiony sos majonezowy
1 pomidor

Przygotowanie;
Na patelni rozpuścić masło a następnie usmażyć jajka sadzone.
Tortille posmarować sosem majonezowym, następnie wyłożyć rukolą, na to układać plastry szynki, sera, krojone pomidory a także suszone pomidory pokrojone w paseczki. Na wierzchu układamy sadzone jajko i zawijamy. Najlepiej jak krokiety , wtedy nic nam nie wypadnie. Gotowe tortille układamy na rozgrzanym grillu lub patelni i chwilę podgrzewamy z każdej strony aż lekko się zrumienią.



Smacznego!

czwartek, 28 lipca 2016

Spaghetti po sycylijsku.

Kuchnia włoska ma to do siebie, ze jest pyszna! po przepisy sięgam bardzo często, a oto jeden z nich.
Zapraszam!


Składniki;
15 dag makaronu spaghetti
100 ml oliwy z oliwek + do posmarowania formy
1 bakłażan
35 dag mielonej wołowiny
1 posiekana cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
400 ml pokrojonych pomidorów z puszki  
1 łyżka sosu worcester
sól, pieprz, bazylia lub oregano posiekane
60 g posiekanych czarnych oliwek (w plasterki)
1 papryka ( kolor dowolny)
10 dag startego parmezanu


Przygotowanie;
Bakłażana umyć, a następnie pokroić na plastry około 5mm. i w odrobinie oliwy zrumienić je z każdej strony a następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła. Dusić około 15 min. Następnie dołożyć oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kolejne 15 min. W osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy ugotować makaron al. dente, odcedzić i dodać do sosu. Posypać serem i dokładnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 17Cm lub 20 cm. natłuścić oliwą, dno wyłożyć papierem do pieczenia.
Spód i boki tortownicy wyłożyć plastrami bakłażana. W środku umieścić makaron z sosem i przykryć pozostałymi plastrami bakłażana. Zapiekać w nagrzanym do 200C piekarniku około 40 min. Po wyjęciu z pieca odczekać kilka minut a następnie wyłożyć na półmisek do góry dnem. Zdjąć papier i podawać.



Smacznego!

niedziela, 24 lipca 2016

Mini babeczki nadziane dżemem z czarnej porzeczki.

Porzeczki czerwone myślę, ze jeszcze można znaleźć - dlatego dziś polecam Wam mini babeczki z kominem napełnione przepysznym dżemem z czarnej porzeczki.
Kto lubi czarne porzeczki?
Zapraszam!


Składniki;
5 dag masła
5 łyżek cukru kryształu
cukier waniliowy
2 jajka
pół szklanki gęstej śmietany
1 szklanka mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody

ok pół kg czarnych porzeczek
ok pół szklanki cukru kryształu
2 łyżki wody


Przygotowanie;
Masło ucieramy z cukrem za pomocą miksera, aż będzie puszysta masa. Następnie dodajemy jajka, nadal miksując. W następnej kolejności dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą a na końcu śmietanę. Miksujemy już tylko do połączenia składników.
Foremkę na babeczki natłuszczamy ( ja użyłam silikonowej więc jej nie ma konieczności natłuszczać). Wykładamy do 3/4 wysokości babeczek i pieczemy około 20 min. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już dobrze dopieczone. Wyjmujemy i studzimy.

Porzeczki oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie odsączone przekładamy na patelnię lub do garnka o grubym dnie i używając widelca lekko je rozgniatamy. Dosypujemy cukier (ilość ustalamy sami)i dwie łyżki wody aby się nie przypaliło i smażymy do momentu aż masa porzeczkowa będzie już lekko gęsta.
Dziurki w babeczkach po mini kominach napełniamy dżemem. Jeśli mamy inne foremki dżem wykładamy na wierzch babeczki.


Smacznego!


piątek, 22 lipca 2016

Urywane drożdzówki ze śliwkami.

Drożdżówki bardzo lubię i to moja wada! ale dlaczego wszystkiego w życiu mamy sobie odmawiać?!
Mam rację?
A więc dziś taka wersja ze śliwkami , zapraszam!


Składniki;
50 dag mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
200 ml mleka
60 g masła
2 czubate łyżki cukru + 2-3 łyżki do śliwek
2 jajka

ok. 40 dag śliwek
mleko do posmarowania bułeczek

Lukier;
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka wody
posypka do dekoracji

Przygotowanie;
Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące. Wkładamy drożdże , po łyżce cukru i mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aby zaczęło " pracować". Masło rozpuszczamy w rondelku. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajka i  wlewamy podrośnięte drożdże. Na końcu dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy gładkie  ciasto. Jeśli ktoś woli może je zagniatać na stolnicy. Mnie jest wygodniej w misce. Jeśli ciasto jest za twarde to dolewamy odrobinkę mleka , a jeśli za luźne dodajemy troszkę mąki. Tak wyrobione ciasto zostawiamy w misce na około 40 min. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć ściereczką.
Po tym czasie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam. Następnie rozwałkowuję na gtubość około pół cm i wykrawam kubkiem koła.

Śliwki drylujemy i osuszamy  na sicie.
Na jedno kółko nakładam porcje śliwek, posypuje delikatnie cukrem i zlepiam z drugim kółkiem. Tworząc kształtną bułeczkę. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy bułeczki jedna obok drugiej w około 1,5 cm. odstępach. Bułeczki smarujemy mlekiem lub jajkiem i pieczemy na rumiano. Około 30 min w 180C.
Po ostudzeniu możemy polać lukrem i udekorować posypką.


A tutaj bez lukru ;-)


Smacznego!



środa, 20 lipca 2016

Zapiekanka ziemniaczano kapuściana.

Dawno nie było u mnie zapiekanek!
Smaczna i bez większej pracy... więc na letnie dni idealna!
Zapraszam!


Składniki;
1,5 kg ziemniaków
pół główki białej kapusty
50 dag schabu bez kości
3 cebule
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki ketchupu
przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz,
 
 
Przygotowanie;
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać i poszatkować. Cebule obrać i pokroić w piórka.
Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem. Dno wyłożyć częścią ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków. Na nie poukładać pokrojoną cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Następnie wyłożyć całą poszatkowaną kapustę. Dość obficie posypać solą i pieprzem. Schab opłukać i pokroić na plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić ręką i porozkładać na kapuście. W szklance wymieszać ze sobą koncentrat pomidorowy i ketchup i wylać na mięso. Na sam wierzch poukładać resztę ziemniaków. Posypać przyprawą do ziemniaków. Wierzch naczynia przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, piec około 1 godz. w temp. 180C. Chwilę przed wyjęciem zdjąć folię.


 Smacznego!

poniedziałek, 18 lipca 2016

Włoskie pierożki z serem i pieczarkami.

No i wróciłam, jednak nie na długo...niebawem kolejna przygoda. A tymczasem dzielę się z Wami pysznymi włoskimi pierożkami. W "necie" ich całe mnóstwo więc postanowiłam zrobić i ja! nadzienia bywają różne,  jednak ja wybrałam pieczarki.
A więc zapraszam!


Składniki;
ciasto;
1,5szkl. maki pszennej
1.5 szkl, mleka
1 łyżka masła
pół łyżeczki soli

nadzienie;
35 dag pieczarek
1 cebula
zioła prowansalskie, sól, pieprz
1 łyżka masła
15 dag sera żółtego
2 małe jajka
około pół szkl. bułki tartej
olej do smażenia

Przygotowanie;
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło i zagotowujemy.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę a następnie wlewamy gorące mleko. Mieszamy energicznie aż
składniki się połączą. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy cebule i chwilę smażymy, następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż odparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku.
Ser kroimy w małe kostki ( ok. 1cmx1cm)
Gdy ciasto parzone już przestygło, przekładamy je na stolnicę , podsypujemy mąką i zagniatamy jeszcze chwilę aby nie było grudek. Ciasto jest dość luźne więc należy do tej pory dosypywać mąką aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm, szklanką lub kubkiem wykrawać koła i nakładać farsz z pieczarek i jedną kostkę sera. Zlepiać jak tradycyjne pierogi. Następnie pierogi maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony. Olej powinien sięgać do połowy pieroga. Po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym. Można podawać z ketchupem czy innym ulubionym sosem.


Smacznego!

środa, 13 lipca 2016

Szybkie i bardzo pyszne ciasto z agrestem.

Wakacje w pełni! tylko pogoda coś nam nie dopisuje, ale warto wierzyć ,że jeszcze będzie pięknie!
A póki co zapraszam Wam na pyszne ciasto z agrestem.



Składniki;
7 jajek
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek oleju
szczypta soli
łyżka octu
40 dag agrestu
 
Przygotowanie;
Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Dodajemy ocet i olej. Nadal miksując, następnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i miksujemy do połączenia składników. Agrest myjemy, przebieramy a następnie osuszamy na sicie. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Na wierzchu układamy suchy agrest. Podczas pieczenia się nam ładnie zatopi w cieście. Piec około 45 min. do suchego patyczka w 180C.



Smacznego!