środa, 20 lipca 2016

Zapiekanka ziemniaczano kapuściana.

Dawno nie było u mnie zapiekanek!
Smaczna i bez większej pracy... więc na letnie dni idealna!
Zapraszam!


Składniki;
1,5 kg ziemniaków
pół główki białej kapusty
50 dag schabu bez kości
3 cebule
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki ketchupu
przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz,
 
 
Przygotowanie;
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać i poszatkować. Cebule obrać i pokroić w piórka.
Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem. Dno wyłożyć częścią ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków. Na nie poukładać pokrojoną cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Następnie wyłożyć całą poszatkowaną kapustę. Dość obficie posypać solą i pieprzem. Schab opłukać i pokroić na plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić ręką i porozkładać na kapuście. W szklance wymieszać ze sobą koncentrat pomidorowy i ketchup i wylać na mięso. Na sam wierzch poukładać resztę ziemniaków. Posypać przyprawą do ziemniaków. Wierzch naczynia przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, piec około 1 godz. w temp. 180C. Chwilę przed wyjęciem zdjąć folię.


 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz