środa, 29 czerwca 2016

Cukinia faszerowana komosą ryżową , pieczarkami i żółtym serem.

Dziś kolejna propozycja z serem Mońki! Tym razem wykorzystałam ser podlaski, równie smaczny jak morski! ;-)
Zapraszam!
Przepis bierze udział w konkursie dla blogerów MSM Mońki.


Składniki;
2 średnie cukinie
kilka plastrów sera żółtego Mońki
8 pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół szklanki komosy ryżowej (quinoa)
sól, pieprz, majeranek, przyprawa uniwersalna - do smaku
2 - 3 łyżki masła
koperek posiekany


Przygotowanie;
Komosę opłukać i ugotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Cukinię umyć i przekroić na pół, wydrążyć łyżką środek, tak aby nie uszkodzić skórki.
Cebulę obrać i posiekać a następnie zeszklić na maśle. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do cebuli, wydrążony środek cukinii także posiekać i dorzucić na patelnie. Smażymy do momentu aż cała woda wyparuje. Pod koniec dodajemy starty czosnek, dodajemy komosę i doprawiamy przyprawami do smaku. W formie do zapiekania układamy łódeczki cukiniowe. Na dno każdej wykładamy porwane plastry sera a na niego wykładamy farsz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 45 min. Kilka minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy paski sera żółtego. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
Możemy  też polać ketchupem lub innym sosem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz