czwartek, 5 listopada 2015

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, pieczarkami i papryką.

Takie dania uwielbiam! robi się je ekspresowo! kilka chwil roboty, trochę pieczenia i gotowe.
To takie danie na dzięń kiedy gotowanie schodzi na dalszy plan ;-)
Polecam!
 
 
 
Składniki;
ok. 1 kg ziemniaków
ok 50 dag szynki
2 cebule
1 papryka
20 dag pieczarek
sól, pieprz, tymianek
2 łyżki ketchupu
15 dag sera żółtego
1 szkl. śmietany 36%
natka pietruszki
 
Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, układamy ziemniaki, Na nie układamy pokrojone i obrane pieczarki, następnie paprykę pokrojoną w paski i cebule w piórka. Nie zapominamy jednak aby każda warstwę doprawić.  Na wierzchu układamy mięso pokrojone w plastry. Tak aby cała powierzchnia była pokryta. Mięso posypujemy przyprawami i smarujemy po wierzchu ketchupem. Zalewamy śmietaną i  przykrywamy naczynie. Jeśli nie mamy pokrywy robimy to folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika na około 1 godz.i pieczemy w temp. 180C. Kilka minut przed koncem posypujemy serem żółtym. Zapiekamy do rozpuszczenia. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
 
 


 
 
 Smacznego!
 
Inspiracja tu ;-)

2 komentarze: