środa, 4 listopada 2015

Tarta z gruszkami.

Dziś bez zbędnych słów - zapraszam na tarte z gruszkami!
Jesień w pełni więc i gruszek pod dostatkiem.

Składniki;
Ciasto;
1 szklanka mąki pszennej
10 dag masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Nadzienie;
5 dag  masła
1/4 szklanki cukru
1 jajko
1/3 szklanki mleka
1 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 małe gruszki
 
Z podanych składników robimy ciasto. Następnie wałkujemy i wykładamy nim spód wcześniej natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki.( wymiary 30 cm) Wstawiamy do lodówki na około pół godz.
W tym czasie robimy nadzienie. Masło ucieramy z cukrem a następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dolewamy mleko i przesianą mąkę z proszkiem i kakao. Gotową masę wylewamy na kruchy schłodzony spód. Gruszki obieramy i kroimy na pół, łyżką do melona wydrążamy pestki a następnie kroimy w cienkie plasterki jednak nie docinamy do końca. Układamy dekoracyjnie na ciasto.
Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika  i pieczemy około 30- 40 min. do tzw. suchego patyczka.
Ostudzoną tarte posypujemy cukrem pudrem.
 
 



 
Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Nieziemsko smaczne!

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ceramiczna forma do tart wstawiona do lodówki,a potem do gorącego piekarnika - nie pęknie?
    Małgosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja foremka jest aluminiowa więc szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Ale na "Chłopski rozum" może się tak stać.Zamiast wykładać od razu foremkę ciastem, można je zawinąć w folie spożywczą i schłodzić a potem rozwałkować i wyłożyć na foremkę. Wtedy spokojnie można włożyć ceramiczną foremkę bez obaw że coś jej się stanie ;-) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Dzięki za szybką odpowiedź. Może spróbuję upiec w niedzielny poranek :)
    Małgosia

    OdpowiedzUsuń