poniedziałek, 12 października 2015

Lazania "po bolońsku" z domowymi płatami gryczano pszennymi.

Lazania to takie fajne danie które jest sycące i bez problemu może być podane na obiad jak i na kolacje ze znajomymi. Dodatki również mogą być różne, mamy ogromne pole do popisu. A więc zapraszam. Ja postanowiłam dodatkowo zrobić domowe płaty ale urozmaicone o mąkę gryczaną. Wyszło smacznie - polecam!


Składniki;
3 płaty makaronu gryczano pszennego (przepis niżej)
50 dag mięsa mielonego (wieprzowego)
1 cebula
3 marchewki
1 słoiczek przecieru pomidorowego ( 20dag )
1 puszka pomidorów krojonych
tymianek
sól, pieprz
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka cukru
1 mały brokuł
15 dag żółtego sera

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Do cebuli dodać 1 łyżeczke tymianku a następnie dołożyć mięso mielone. Smązyć do uzyskania jasnego koloru. Następnie dodać startą marchewke i dusić do miękkości. W następnej kolejności dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dusić jeszcze chwile, doprawić do smaku solą, pieprzem a także łyżeczką cukru.
Brokuła oddzielić od łodygi i gotować kilka minut. Do wody w której gotujemy brokuł dodać sól do smaku.
Ser żółty zetrzeć na grubej tarce.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy lekko sosem mięsnym. Przykrywamy płatem makaronu. Następnie wykładamy porcje sosu, znów przykrywamy makaronem, kolejna porcja sosu, na to wykładamy różyczki brokuła.Przykrywamy trzecim płatem makaronu i po wierzchu smarujemy małą ilością sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Około 5 min przed wyjęciem posypujemy żółtym serem. Pieczemy do jego rozpuszczenia. Jeśli wierzch lazanii za bardzo nam się przypieka możemy nakryć folią aluminiową.

Smacznego!


 
 
 



 


Płaty makaronowe gryczano pszenne.

Składniki;
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1/3 szkl. ciepłej wody
odrobina soli

Z podanych składników wyrobić ciasto. Rozwałkować na trzy płaty wielkości naczynia żaroodpornego ( w moim przypadku było to ; 18/28 cm.) o grubości około 3 mm.
Płaty można pociąć oczywiście na mniejsze wielkości takiej jakie można kupić w sklepie, ale dla mnie wygodnie było zrobić je wielkości mojego naczynia.

Gotowe!




Smacznego!

1 komentarz:

  1. smakowita lazania
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń