Śliwki! Mmmmm..... Kto lubi?
W cieście smakują fantastycznie! Dziś na kruchym spodzie.
Składniki na ciasto;
4 szkl. mąki pszennej
5 żółtek
1 margaryna
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyzeczka amoniaku
0,5 szkl. cukru pudru
3 łyzki śmietany gęstej 18%
cukier waniliowy
1 kg. śliwek (jakie macie pod ręką)
cynamon
3 łyzki bułki tartej
2 kiśle o czerwonym kolorze (ja dałam wiśniowy)
1 szkl. cukru kryształu
5 białek
Kruszonka;
2 łyżki mąki
2 łyzki cukru kryształu
2 łyżki margaryny
Przygotowanie;
Z podanych składników wyrobić ciasto. Zawinąc w folie i chłodzić min. pół godz. Sliwki wypestkować i odsączyć na sitku.
Z białek ubic sztywną piane, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać 2 kiśle (proszek) i dokładnie wymieszać.
Składniki kruszonki dokładnie ze sobą wymieszać. A następnie rozetrzeć w palcach aby powstała kruszonka. Jeśli robią nam się duze "grudy" wtedy dodać jeszcze odrobine mąki aby kruszonka miała konsystencje piasku.
Brytfanke o wymiarach 35- 25 cm. wyłozyc papierem do pieczenia. Natłuścic i posypać bułką tarta (1 łyzka). Ciasto wyjąc z lodówki, podzielić na dwie części. Jedną większą którą należy wyłozyć dno foremki.( a drugą mniejszą zostawić na dekoracyjne paski na wierzchu ciasta). Ciasto posypać bułką tarta (2 łyzki) na to wyłozyc sliwki. Miąższem do góry. Sliwki posypać delikatnie cynamonem. A na to wykładamy ubitą piane z białek. Z pozostałego ciasta formujemy wałeczki i układamy dekoracyjną kratke na pianie. Wierzch posypujemy kruszonką.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy ok. 50 min. Uważając aby za bardzo nam nie przypiekł się wierzch ciasta.
I to by było na tyle ;-)
Smacznego!
Juz upieklam i byl przepyszny i polecam wszystkim w koncu to najlepsza pora na ciasta sliwkowe.. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO tak sezon sliwkowy w pełni!
OdpowiedzUsuńJuż wyobrażam sobie smak tego ciasta, pewnie jest przepyszne :-). Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam, a ciasto rzeczywiście smaczne!
UsuńWyborne musiało być to ciacho :)
OdpowiedzUsuńTak było ;-)
UsuńCudowny smak przepyszne to ciasto sliwkowe !!!
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze ;-)
Usuń