sobota, 29 sierpnia 2015

Zupa buraczkowo - pieczarkowa.

Zupa jest naprawdę smaczna a buraki lubimy w każdej postaci. Obiad idealny!
Polecam ;-)

 
składniki;
4 ziemniaki
3 buraki czerwone
2 laski zwyczajnej
2 łyzki smietany
1 marchewka
1 pietruszka
8 pieczarek
sól, pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy
2 łyzki soku z cytryny
2 łyzki oleju
 
Do garnka wlewamy wode,wrzucamy obrana i pokrojona marchewke, oraz ziele i lisc laurowy, gotujemy na małym ogniu. W drugim garnku gotujemy obrane i pokrojone w kostke buraki czerwone do miekkosci. Do wody  dodac ok. dwie łyżki soku z cytryny aby buraki zachowały swój kolor. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke a pieczarki w półplasterki(jeśli sa duże należy je wcześniej obrac) i dodajemy do zupy. Kiełbase kroimy w plastry i wrzucamy na rozgrzany olej i smazymy na rumiano z każdej strony, również dodajemy  do zupy a na końcu dodajemy miękkie buraki razem z woda w której się gotowały. Zupe doprawiamy do smaku. Możemy również lekko zabielić smietana, która należy wymieszać w kubku z kilkoma łyzkami goracej zupy a następnie wlać do całości.
 
Smacznego!
 


 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz