poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Lazagne z brokułami i szynką.

 Uwielbiam makarony ale o tym już kiedyś pisałam. Lazagne też uwielbiam! pyszny sos, domowy makaron, brokuły, szynka - pycha! kto chętny?!
 
 
Składniki;
15 dag serka ricotta
1 sredni brokuł
pół szklanki startego sera np, gouda
dwie puszki pokrojonych pomidorów bez skórki
1 cebula
4 ząbki czosnku
kilka listków swiezej bazylii
15 dag szynki pokrojonej w paski
olej do smażenia
sól
pieprz
makaron lazagne
 
Przygotowanie;
Brokuły ugotować  w osolonej wodzie, odsaczyc, podzielic na rózyczki i wymieszać z serkiem ricotta i 3 łyzkami startej goudy. Całosc doprawić do smaku.
Cebule obrac, zeszkilc na oleju, dodac czosnek starty na tarce, następnie dodac pomidory z puszki i pokrojoną bazylie. Doprawic do smaku i gotowac około 5 min.
Szynke pokroić w cienkie paski. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarować cienką warstwe sosu, na nim ułozyc płaty lasagne ,makaron przykryc masą brokułowa, na niej rozsmarować porcje sosu i znów przykryc płatami makaronu. Na to znów sos pomidorowy, szynka, odrobina sera, sos pomidorowy. Przykryc makaronem, posmarować sosem i na koniec posypać zółtym serem.
Lazagnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 220C i piec około 30-40 min.
 


 
 
 
 
Domowe płaty lazagne.
 
2,5 szkl. mąki pszennej
3 jajka
ok, szklanki ciepłej wody
sól
 
Mąke przesiać,połaczyc z solą i jajkami oraz woda. Zagniesc elastyczne i nie za twarde ciasto. Wode należy dolewać powoli aby wyczuć czy taka ilośćc jest nam potrzebna. Ciasto rozwałkować i wykrawac płaty wielkości naszego naczynia żaroodpornego.
 
Lasagne sie bardzo szybko robi a z domowym makaronem smakuje jeszcze lepiej.
 
Smacznego!
 
 

2 komentarze: