sobota, 22 sierpnia 2015

Jabłka nadziewane kiwi pod pierzynką

Sezon na jabłka powoli się zaczyna, w mojej kuchni też powoli zaczyna się jabłkowy "szał".
Dziś zapraszam Was na szybki deser no i smaczny a także może troszkę zdrowszy niż pozostałe ciasta?! hmm.. na pewno mniej kaloryczny ;-)
 
Składniki na 4 porcje;
4 jabłka
2 łyzki posiekanych orzechów laskowych
3 łyzki miodu
2 kiwi
 
Składniki ciasta;
4  czubate łyzki mąki pszennej
5dkg masła
1 łyzka cukru
3 łyzki zimnej wody
 
Jabłka umyc, wydrązyc środek łyzką do melona jednak nie na wylot bo wszystko co włożymy wypadnie nam podczas pieczenia.. Kiwi pokroić w drobna kostke. Orzechy wymieszać z miodem. Napełnic nimi jabłka. A na wierzch włozyc pokrojone kiwi. Ciasto wyrobić z podanych składników. Schłodzic w lodówce około pół godz. a następnie rozwałkować i większym kubkiem wyciac 4 koła które następnie pociąć na paski szerokości około 1 cm. Paski układac na jabłkach na przemian tworząc kratke. Jabłka piec około 20 min. w temp. 170st.
Można  po upieczeniu polać syropem klonowym.
 
Smacznego!
 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz