wtorek, 23 czerwca 2015

Tort śmietanowo - truskawkowy.

Czas leci nieubłaganie, dopiero miało się 18 lat ...
Ale kazdy wiek jest piękny i tak trzymać! Dziś pokaże Wam tort który upiekłam na moje urodziny. Mnie osobiście bardzo smakował, gościom też - a to najważniejsze.
Owocowy, nie jest za słodki .... ale sami spróbujcie i to czym prędzej bo niebawem truskawki się już skończą!


 
 
 
Składniki na biszkopt;
6 jajek
3/4 szkl. cukru
pół szklanki mąki pszennej
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
 
 
Białka oddzielić od zółtek i ubić na sztywno. Dodac cukier i nadal miksować. Dodac zółtka wymieszać, a na samym końcu dodac mąki i delikatnie wmieszac w ciasto. Wlac do tortownicy (srednica 28cm.) i piec około 35 min. w 170C.
 
Mus truskawkowy i smietanowy - składniki;
 
1 kg truskawek ( z czego zostawić kilka do dekoracji)
2 galaretki truskawkowe
3 łyzki cukru
400 g. smietany kremówki ( ja uzyłam 30%)
1 "smietan- fix"
2 łyżeczki żelatyny ( normalnie daje jedna łyzeczke ale w trakcie upałów najlepiej dać dwie)
pół szklanki cukru pudru
herbata z sokiem z cytryny do ponczowania biszkoptu
płatki migdałowe do dekoracji
 
Przygotowanie;
Galaretki rozpuścić w 1 szklance  gorącej wody. Truskawki obrane i pokrojone na mniejsze kawałki podsmażyć na patelni z trzema łyzkami cukru, około 10 minut. Żelatyne rozpuścić w 4 łyżeczkach gorącej wody. Truskawki należy zmiksować blenderem, dodac do nich  rozpuszczone galaretki oraz rozpuszczoną zelatyne. Dokładnie wymieszać. Z musu należy odlać 1 szklanke. Odstawić.  Kremówkę ubić, w trakcie ubijania dodac cukier puder oraz smietan fix. Miksowac jeszcze chwile, jednak należy uwazac aby nam się nie zważyła. Na samym końcu dodac szklanke musu i delikatnie wymieszać. Odstawic do lodówki.
Biszkopt przecinamy na pół. Nasączamy herbatą i wykładamy lekko schłodzoną mase smietanowa. (2-3 łyzki odkładamy do dekoracji)Przykrywamy biszkoptem który takze ponczujemy a na niego wylewamy mus truskawkowy. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Warstwy należy układac w tortownicy albo kominie cukierniczym. Ponieważ składniki są płynne nie ma możliwości zrobić tego bez formy.
Ciasto nieco przewyższa tortownice, więc ja obręcz tortownicy umocowałm na górnym brzegu dolnego biszkoptu i układałam kolejne warstwy.
Nastepnego dnia tort dekorujemy zostawioną masą i świeżymi truskawkami. Boki obsypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.
 
 





 
 
 
 
 
 Smacznego!
 
 
 
 

 

3 komentarze: