niedziela, 21 czerwca 2015

Brownie z kaszy jaglanej i orzechami pekan.

 Kiedy gdzies w sieci wpadłam na ten przepis ,upłynęło wiele czasu zanim go wypróbowałam. Ciasto z kaszy? wydawało mi się mało apetyczne. Jednak do czasu az sama go wypróbowałam. I nastąpiło bardzo miłe zaskoczenie, ponieważ  ciasto jest przepyszne. Piekę go bardzo często i tak już zostanie ;-)
 
 
 Składniki;
 
1/2 szklanki kaszy jaglanej
szczypta soli
3 jajka
50 ml oleju
1/2 szklanki mleka
3/4 - 1 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
pół szkl. orzechów pekan
 
Do garnuszka z wrzącą wodą(1 szklanka wody) wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Przestudzić. Zmiksować blenderem  do otrzymania gładkiego musu jaglanego.Wszystkie  pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać zmiksowaną kaszę i zmiksować blenderem do połączenia się składników. Forme o wymiarach 16 x 26 cm (można tez uzyc tortownicy)wyłożyć papierem do pieczenia. (papier jest obowiązkowy jeśli chodzi tez o tortownice ponieważ masa jest bardzo płynna i mogłaby wypłynąć szczelinami )Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy. Piec w temperaturze 180ºC przez około godzine. Kroic dopiero po ostudzeniu, ponieważ ciasto jest dość wilgotne i lużne co jest bardzo mylne ponieważ wydaje nam się, ze jeszcze powinno trochę postac w piekarniku, a w rzeczywistości już jest upieczone ;-)
 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz