poniedziałek, 8 czerwca 2015

Knedle z truskawkami i karmelowo orzechową posypką.

Knedle zazwyczaj zjadamy z mięsem ale jeśli sezon na truskawki to dlaczego tego nie wykorzystać ?!
Tak więc dziś zapraszam na knedle z truskawkami posypane skarmelizowanymi orzechami.


Składniki;
40 dag ugotowanych ziemniaków
20 dag mąki pszennej
1 łyzka mąki ziemniaczanej
1 jajko
2 łyżeczki cukru
odrobina soli

20 - 30 dag truskawek

2 łyżeczki posiekanych orzechów laskowych
2 łyzki cukru
gęsta śmietana


Ziemniaki przeciskamy przez praske a następnie dodajemy  jajko, obie mąki, sól i cukier. Zagniatamy ciasto, jeśli nadal jest za lużne dosypujemy mąke. Formujemy wałek i ucinamy po kawałku z którego formujemy placki. Do środka wkładamy truskawke ( jeśli zbyt duża to przecinamy ją na pół)zaklejamy i formujemy w dłoniach kulke. Troszkę wiekszą niż orzech włoski. Zagotować wode, posolić i wrzucać knedle na wrzątek. Gotować około 5 min.
Na patelni rozpuścić cukier (do uzyskania karmelu) następnie wrzucić pokrojone orzechy i wymieszać.  Ostudzić. Na telerze nakładać knedle, naszą posypkę pokruszyć i posypać nia knedle a na końcu polać śmietaną.
Oczywiście orzechy możemy  tylko podpiec chwilke na łyzce masła i wtedy będą miękkie i również smaczne.

 Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz