środa, 27 maja 2015

Omlet ze szparagami i młodymi ziemniaczkami.

Lubie potrawy które zrobimy w bardzo krótkim czasie. Idealne dla zapracowanych. To ,ze danie jest szybkięw w wykonaniu wcale nie znaczy ,ze jest mniej smaczne ;-)
   Polecam!


Składniki;
5- 6 małych ugotowanych ziemniaków
2 łyzki oleju
1 mała cebula
pół pęczka szparagów
7 jajek lekko roztrzepanych
pół szklanki mleka
10 dag sera feta
sól, pieprz
1 łyzka przyprawy z suszonymi pomidorami
 
 

 
 
 
Ziemniaki kroimy na cwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy drobno posiekana cebule oraz pokrojone ziemniaki. Obrane szparagi wrzucamy na  osolony wrzątek i gotujemy około 5 min. Po tym czasie odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą. Każdy szparag kroimy na pół a potem wzdłuż na cienkie plastry. W misce mieszamy jajka ,mleko, pokruszony ser, sól, pieprz, przyprawę, pokrojone szparagi a na koncu dodajemy podpieczone ziemniaki i cebule. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewmy na patelnie.  Smazymy na srednim ogniu do momentu az jajka się zetna, . Jeśli od dołu widzimy ze za bardzo nam się przypieka a na wierzchu nadal mamy płynne jajka wtedy na kilka minut wkłądamy do dobrze nagrzanego piekarnika.
Chwile studzimy i podajemy. Można polac ketchupem lub swoim ulubionym sosem.
 
Smacznego! zróbcie jak najszybciej bo sezon na szparagi już powoli dobiega końca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz