środa, 27 maja 2015

Amarantusowe naleśniki z duszonymi jabłkami.

Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Hmmmm.... dań? no tak, moi znajomi naleśniki traktują jako deser a ja bardzo często przygotowuje je po prostu jako drugie danie. Tylko ciężko przekonać mi moją córke aby zjadała je z nadzieniem a nie same.

Składniki;
 

1 szkl, mąki pszennej
pół szkl mąki z amarantusa
1 szkl. mleka
1 szkl, wody
2 łyzki cukru waniliowego
2 łyzki stopionego masła
1 jajko
 
4 jabłka
pół szkl. cukru
pół łyżeczki cynamonu
 
Wszystkie składniki ciasta zmiksować za pomocą miksera,aby nie było zadnych grudek. Ciasto odstawić na około pół godz. Po tym czasie usmazyc cienkie naleśniki na odrobinie oleju (jeśli zajdzie taka potrzeba i naleśniki się przyklejają do patelni)
 
Jabłka obrac i pokroić w drobną kostke, wsypac cukier, cynamon oraz kilka łyzek wody. Jabłka dusic do momentu az zrobią się szkliste ale nie będą się jeszcze rozpadac, oraz do momentu az wyparuje dodana woda. W razie potrzeby jabłka można dosłodzić, w zależności od upodobać i własnego smaku. Jabłka wykładac na nalesniki i składac w kopertę. Można je włozyc na chwile do piekarnika aby były gorące i lekko chrupiące. Udekorowac syropem trzcinowym oraz kandyzowanymi pomarańczami.
 
 


                                                                      
                                                                Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz