piątek, 29 maja 2015

Ciasteczka anyżowe.

 
Ciasteczka warte wypróbowania, idealne do popołudniowej kawy ;-)
 
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
2 zółtka i jedno całe jajko
3 łyzki likieru anyżowego + 4 łyzki wody
1 łyzka mielonego anyzu
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szkl. kleiku ryżowego
0,5 łyżeczki sody
1 łyzeczka proszku do pieczenia
 
Masło utrzec z cukrem na gładka mase, dodac jajka i wszystkie pozostałe składniki ,miksować. Ciasto przełozyc na folie,zawinac i włozyc do lodówki na około 1 godz. Blache wyłozyc papierem do pieczenia, ciasto wyjac z lodówki, urywac kawałki i formowac kulki wielkości orzechów włoskich. Układac je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec około 15 - 18 min. w 190C. Po upieczeniu można polać lukrem.
 
 

 
 

2 komentarze: