sobota, 12 listopada 2022

Chrupiące placki dyniowe oraz kilka słów o książce "Dynia od kuchni"

 Dynia - to warzywo jeszcze wciąż niezbyt odkryte. Większości kojarzy się z lampionem wydrążonym z okazji Halloween. A przecież dynia jest taka smaczna i ma milion zastosowań. Na słodko jak i na słono. Dla tych którzy wciąż "czają" się aby w końcu coś z niej przygotować mam idealną pozycję książkową, która pomoże podjąć decyzje jakie danie wybierzecie na pierwszy rzut! Mowa o książce "Dynia od kuchni - 50 przepisów na jesień" Na wstępie poznamy kilka wskazówek jaką dynię na początek wybrać, następnie mamy rodzaje dyń i podstawowe przepisy na puree z dyni a także wskazówki co np. zrobić z pestek z dyni albo jak właściwie obrać i pokroić dynię. A potem już wchodzimy w świat pysznych przepisów. Zaczynamy od śniadania i dyniowych kajzerek, w między czasie zjemy pyszną dyniową zupę, sałatkę z pieczoną dynią a na koniec dyniowe ciasto i pyszne dyniowe ciasteczka. Do wyboru do koloru. Tak jak napisałam książka zawiera 50 przepisów więc jest w czym wybierać. 


Oto kilka kadrów z książki, piękne zdjęcia dań tylko zachęcają do tego aby ich wypróbować.






Książka ma twardą oprawę co ja osobiście bardzo lubię. Piękne, apetyczne zdjęcia które dodatkowo zachęcają do wypróbowania konkretnego dania czy deseru. 

Nie byłabym sobą gdybym nie wypróbowała jednego przepisu z wielu. 
Padło na chrupiące  placki dyniowe.

Składniki; 
1,5 kg dyni przed obraniem
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tartego imbiru
10 dag mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy korzennej
olej do smażenia

Przygotowanie; 
Dynię obierz, wydrąż i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę zetrzyj na tarce, połącz obie masy i dobrze odciśnij. Odstaw na kilka minut. W tym czasie roztrzep jajka widelcem i wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, imbirem, przyprawami i mąką. Połącz z masą dyniową. Jeśli masa będzie zbyt rzadka dorzuć jeszcze łyżkę mąki. 
Smaż do chrupkości na mocno rozgrzanym oleju. Odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 

Smacznego! 



Kilka słów o książce; 
Tytuł; Dynia od kuchni.
Wydawnictwo; Buchmann
Rok wydania; 2022 rok
Ilość stron; 145 stron 
Oprawa; Twarda



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz