poniedziałek, 14 marca 2022

Rogaliki z makiem i dużą ilością bakalii.

 Drożdżowe rogaliki w naszym domu są bardzo często. Ciasto proste, szybkie i tanie... nadzienie jakie kto lubi, tym razem z makiem. 
Zapraszam.


Składniki na ciasto;
  50 dag mąki pszennej
  15 g  świeżych drożdży
  ok 1 szkl. mleka
  2 jajka
  3 łyżki cukru trzcinowego 
  10 dag masła

Nadzienie;
30 dag maku niebieskiego
3 łyżki miodu
5 dag jagód g
oji
10 dag orzechów pecan
kilka suszonych śliwek
kilka suszonych daktyli
2 białka
Olejek migdałowy lub arakowy
5 dag rozpuszczonego masła

Przygotowanie masy;
Mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 15 minut, następnie odcedzamy i zostawiamy jeszcze do odcieknięcia. Po ostudzeniu mielimy w maszynce do mięsa dwa razy. Za drugim razem wrzucamy wszystkie bakalie, możemy je tez pokroić drobno nożem. Do maku  dodajemy olejek, miód, masło i ubitą pianę z białek. Mieszamy. Jeśli jest potrzeba dosładzamy.

Dodatkowo;
Żółtka pozostałe z maku zużyjemy do posmarowania rogalików

Przygotowanie ciasta;
Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 

Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy placek na okrąg, następnie przecinamy wzdłuż na pól, każdą część znów na pół. Mamy uzyskać 8 części, chyba że trójkąty są duże wtedy przecinamy je jeszcze na pół. Na każdy trójkąt wykładamy łyżeczkę masy makowej. Zawijamy w rogalik. Łączenie ma być pod spodem.  Układamy na blaszce. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem wkładamy do pieca. Pieczemy około 25 min w temp. 180C. Polewamy lukrem.
Ja do lukru dodałam proszek aroniowy. 




Smacznego!  

3 komentarze:

  1. mak i śliwki to nie moja bajka...czym jeszcze można nadziać te rogaliki? czy masło orzechowe z ciasteczkami lub dżem wiśniowy będzie ok, by masa będzie za bardzo lejąca się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło orzechowe pod wpływem ciepła się rozpuszcza, dżem też zmienia konsystencję bo to jakby galaretka. Proponuje powidło, masę kajmakowa bądź owoce.

      Usuń