środa, 20 października 2021

Pappardelle z kremowym dyniowym sosem oraz kilka słów o książce "Pastaman" - Mateo Zielonka.

 Makaron uwielbiam! w każdej postaci i w każdym daniu.  Dziś mam coś dla osób takich jak ja. Chodzi o książce iście makaronową czyli " Pastaman - sztuka robienia makaronu krok po kroku" 
Książkę wydał Mateo Zielonka, w social mediach znany jako Pastaman. To młody chłopak który mieszka i pracuje w Anglii. Zaczynał od zera czyli  tzw. zmywaka a dziś jest szefem kuchni w londyńskiej restauracji. Po drodze spotkał wielu ludzi którzy nauczyli go gotować, przygotowywać makaron a co najważniejsze języka. Dziś nie wyobraża sobie innej pracy, kocha to co robi i z tej ogromnej miłości powstała jego pierwsza książka.
Aby zacząć przygodę z makaronem potrzebujemy kilku sprzętów o których mowa na wstępie książki. Są to różnego rodzaju maszynki do różnych typów makaronu. Ale bez obaw, bez maszynki też powstanie ten pyszny domowy makaron. Ja takowej nie posiadam a przygotowałam wyśmienity pappardelle. 
Powiem, że nie było łatwo zrobić ten makaron. Oczywiście technika jest taka sama jak wszędzie i to nie o nią mi chodzi. Po raz pierwszy robiłam makaron tylko i wyłącznie z samych jajek. Zawsze do mąki dodawałam olej i wodę. Tym razem tylko mąka i jajka i wiecie co makaron wyszedł wybitny! Jak ze sklepu. Trzeba poświęcić mu więcej czasu na zagniatanie ale efekt jest tego zdecydowanie wart. 
Ale po kolei, książka zawiera receptury na makarony, dokładnie wszystko opisane i zilustrowane, krok po kroku więc nikt nie będzie miał problemów z wykonaniem makaronu. 


Kiedy opanujemy podstawy, osiągniemy wiedze i umiejętności które pozwolą na wykonanie makaronu w paski albo w kropki, czerwonego albo zielonego a nawet czarnego. Niemożliwe? z tą książką wszystko jest możliwe! 





Makarony możemy zrobić w różnych kształtach o różnej fakturze, ale do tego potrzebujemy kilku gadżetów które są do kupienia. Poznamy przepis na makaron tradycyjny a także bezglutenowy i wegański to ważna informacja dla osób które nie jedzą tradycyjnego, wy także możecie się cieszyć pysznym, domowym makaronem. Poznamy rady jak właściwie wałkować ciasto, jak gotować i przede wszystkim ile gotować. Oprócz makaronu zrobimy tortellini, triangoli czy rawioli. 
W książce oprócz receptur na makarony są także przepisy na dania makaronowe podane z pysznymi sosami a także farszami. Zdjęcia są tak apetyczne, że nic tylko zakasać rękawy. 







W środku znajdziemy przepisy między innymi na paskowane tagliatelle z karczochami i kaparami, triangoli z bobem. ricottą i miętą, agnolotti ze szparagami, culurgiones i wiele, wiele innych potraw w stylu włoskim. 
W związku, że mamy sezon na dynię ja przygotowałam ;
Pappardelle z kremowym sosem dyniowym.

Składniki na makaron;
30 dag mąki włoskiej typu 00 ( ale zwykła pszenna również da radę)
3 jajka

Przygotowanie;
Mąkę przesiewamy na blat, robimy kopczyk, do środka wbijamy jajka które następnie roztrzepujemy widelcem. Kiedy jajka są rozmącone zagarniamy, nadal widelcem po odrobinie mąki do masy jajecznej. Kiedy składniki zaczną się łączyć zaczynamy zagniatać ciasto rękami. Zajmie to trochę czasu ale należy być cierpliwym. I jeszcze jedna uwaga, ciasto będzie dosyć twarde. Kiedyś dolewałabym wody aby nieco zmiękło, dziś wiem, że ciasto po zagnieceniu należy włożyć do lodówki na około 30 minut a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki ciasto zmięknie. Ciasto musi być szczelnie zawinięte w folie. 
Po wyjęciu ciasto należy rozwałkować, obsypując obficie mąką. Pociąć na równe kwadraty które układamy na siebie jak talie kart. Składamy na pół, zaczynając od dłuższego boku. Następnie kroimy na paski o szerokości około 3 cm. Najlepeij aby makaron miał długość około 20 cm, mowa tutaj o makaronie pappardelle. Rozrzucamy na blacie, jeśli jest potrzeba posypujemy jeszcze mąką aby się nie posklejał. Gotujemy wodę, którą solimy dopiero po zagotowaniu się. Wrzucamy makaron i gotujemy około 2 minut.


Sos dyniowy;
50 dag dyni
3 ząbki czosnku
100 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy
pół łyżeczki soli
odrobina pieprzu
100 ml śmietanki 36%
20 d parmezanu lub innego sera
bazylia lub szałwia

Przygotowanie;
Piekarnik nagrzewamy do 175 C. Dynię oczyszczamy, obieramy kroimy w kostkę. Skraplamy oliwą i posypujemy solą. Wrzucamy nie obrany czosnek. Pieczemy około 35 -40 min do miękkości. 
Po tym czasie dynię przekładamy do miski, wyciskamy upieczony czosnek, dolewamy wodę i 2 łyżki oliwy. Blendujemy na mus. 
Przekładamy do rondla i stawiamy na mały płomień. Dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku. Jeśli sos jest za gęsty rozrzedzamy go woda w której gotował się makaron. 
Do sosu wrzucamy odcedzony makaron. Delikatnie mieszamy aby pokrył się cały sosem, przekładamy na talerze i posypujemy serem, pieprzem i bazylią.




Książka zawiera mnóstwo cennych wskazówek dla makaroniarzy. Informacje które przyswoiłam zdecydowanie różnią się od tych które znałam od lat. Czuje, że przeszłam na kolejny poziom wiedzy o makaronie i dań mącznych bo przecież idealne ciasto makaronowe to także pierogi, rawioli włoskie czy inne małe nadziane pierożki. 
Poznałam włoskie nazwy makaronów i technikę ich wykonania a na koniec przyswoiłam receptury na pyszne sosy które wydają się takie oczywiste a jednak przed przeczytaniem tej książki wcale takie nie były. To książka napisana w bardzo prosty i zrozumiały język przez każdego, To zbiór świetnych przepisów które wzbogacą nasze domowe menu obiadowe czy kolacyjne. To magiczne, kolorowe makarony które aż chcę się robić i ja zamierzam dalej zgłębiać swoją wiedzę i umiejętności. 
Jeśli i Wy lubicie makaron i kuchnię włoską bo większość przepisów pochodzi właśnie z niej to ta książka jest dla Was. A jeśli jesteś weganką, nie przejmuj się, ponieważ przy każdym przepisie podane są zamienniki które możesz zastosować. 
Cudownych makaronów Wam życzę! a książkę możecie już kupić w księgarni. 

Informacje o książce;
Tytuł; Pastaman - sztuka robienia makaronu krok po kroku"
Autor; Mateo Zielonka
Oprawa; Twarda
Wydawnictwo; Buchmann
Ilość stron; 160 stron
Rok wydania; 2021 rok




Polecam! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz