Tym razem słodka propozycja dla twardzieli! ale nie tylko bo przecież zawsze możesz jeść z zamkniętymi oczami!
Zapraszam!
Składniki na ciasto;
2,5 szkl. mąki
2 żółtka
3 łyżki śmietany
20 dag masła( może też być margaryna)
2 łyżki cukru pudru
odrobina soli
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, zawijamy w folie i wkładamy na pół godziny (lub dłużej) do lodówki a w tym czasie przygotowujemy blaszkę i nadzienie.
Składniki na nadzienie;
60 dag jagód, mogą być mrożone
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mielonych orzechów
1 jajko do posmarowania wierzchu.
Przygotowanie;
Tortownice o średnicy 26 cm wykładamy papierem. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy dno oraz boki blaszki. Dno posypujemy tartymi orzechami. W misce mieszamy jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną, Wysypujemy na dno. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na wierzch. dokładnie dociskamy brzegi aby się skleiły. Ostrym nożem wycinamy oczy, nos i zęby. Robimy to ostrożnie aby nie porozrywać ciasta.
Wkładamy na około pół godziny do lodówki, po tym czasie szybko smarujemy jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C. Pieczemy około 45-50 minut, do zrumienienia. Czas należy kontrolować gdyż każdy piekarnik piecze inaczej.
Wyjmujemy z formy jak nieco ostygnie i się zsiądzie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz