Składniki na 8 bułeczek:
50 dag mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody
duża garść mieszanki ziaren do wypieku chleba
jajko do posmarowania bułeczek
ziarna do wypieku chleba do posypania bułeczek
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę robimy dołek, wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i zalewamy połowa wody. Odstawiamy na parę minut aż drożdże ruszą. Bierzemy mikser z hakiem i wyrabiamy ciasto. Stopniowo dolewamy pozostałą wodę, oliwę i wsypujemy sól i ziarna. Gładkie ciasto formujemy w kule. Odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie ciasto odpowietrzamy, dzielimy na 8 części, formujemy bułeczki, układamy na blaszce. Odstawiamy na kilka chwil piekarnik nagrzewamy do 220C. Bułeczki przecinamy żyletka, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami. Pieczemy około 20 minut na rumiano.
Bułeczki są przepyszne!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz