poniedziałek, 23 sierpnia 2021

Jedz jak Budda. Czyli jak jeść świadomie i zdrowo? Recenzja książki.

 Urlop i czas wakacyjny zupełnie nie sprzyja gotowaniu! ale różnorodność mojego bloga sprawia, ze moja druga miłość blogowa czyli książki, w tym okresie miała duże wzięcie. Stąd też więcej wpisów książkowych ale wierze, że będą  równie miło przyjęte jak wpisy kulinarne. 
Tym razem wpis książkowy, ale jakże dużo ma wspólnego z kulinariami. Mowa o książce " Jedz jak Budda - czyli jak jeść świadomie i zdrowo" 
Mimo iż Budda żył przed erą hamburgerów i frytek instrukcje jakich udzielił mnichom 2500 lat temu, okazują się aktualne aż do dziś. 


Wszyscy myślą, ze Budda był zawsze uśmiechniętym grubiutkim facetem. Tymczasem prawdziwy Budda przez całe życie był szczupły. Szukał harmonii w każdej dziedzinie życia, w odżywianiu również.  W kwestiach żywienia pragnął podążać " drogą środka". Odrzucał zarówno nieograniczone obżarstwo, jak i nieracjonalne głodówki. 
Najważniejsza instrukcja brzmi  - to, co jesz, nie jest aż tak istotne jak to, kiedy jesz. Nie musisz stosować drakońskich diet, aby czuć się zdrowo i zdrowo wyglądać. 
Książka podzielona jest na kilka rozdziałów. Pierwszym podstawowym krokiem na diecie Buddy jest ograniczenie jedzenia do dwunastu godzin na dobę. Co to znaczy? jeśli śniadanie jemy o 7 rano, to kolacja powinna być zjedzona o 20 i to powinien być ostatni posiłek w ciągu dnia. Kroków jest wiele a w każdym chodzi o to aby uświadomić konsumenta co to marnowanie jedzenia, co to globalne ocieplenie i jak odchudzać się z głową, 
Z książki przede wszystkim dowiemy się;
- jakie techniki jedzenia sprzyjają utracie nadmiarowych kilogramów
- czy Budda uczęszczał na crossfit
- jakie ćwiczenia są najlepsze dla nas
- jak odróżnić prawdziwy głód od zwykłych zachcianek i nieposkromionego apetytu.... i wiele innych odpowiedzi na ciekawe pytania dotyczące oczywiście podejścia Buddy do życia i odchudzania. 

Książka nie jest do czytania tak od deski do deski przez cały dzień. Aby zrozumieć wiele rzeczy trzeba mieć spokojną głowę i czytać wtedy kiedy mamy ochotę, nie pod przymusem. Czasami warto do pewnych rzeczy wrócić i przeczytać dwa razy.  To nie powieść którą pochłaniamy w jeden wieczór. Zdecydowanie nie! 
Jeśli ktoś ma problemy z nadmiarem kilogramów i z utrzymaniem postanowień przez dłuższy czas to książka jest właśnie dla Was. Godna polecenia! A jeśli szukacie innych książek typu diety i odchudzanie to  wpadajcie do internetowej księgarni Tania książka.pl 





Tytuł; Jedz jak Budda. Jak jeść świadomie i zdrowo.
Autor; Tara Cottrell, Dan Zigmond
Rok wydania; 2021 rok
Oprawa; Miękka
Ilość stron; 252 strony
Wydawnictwo; Wydawnictwo Kobiece

Zapraszam i polecam! 








niedziela, 22 sierpnia 2021

Magia szycia. Recenzja książki dla maniaków szycia.

 Do jesieni już bliżej niż dalej. Dni będą krótsze a większość czasu będziemy spędzać w domu. To idealny moment na rozwijanie nowych pasji lub utrwalanie już tych które posiadamy. W moim domu czas na Magię szycia. To pięknie wydana książka z mnóstwem pomysłów krawieckich do wykonania w kilka chwil. Przeglądając ją ma się ochotę od razu siadać do maszyny i tworzyć. 


Dzięki tej książce dowiemy się jak zrobić piękne akcesoria do domu, prezenty dla bliskich, modne stroje dla siebie i swoich bliskich a nawet ubranka dla bobasów czy też zabawki. Sposób wykonania wszystkich modeli jest dokładnie objaśniony. Na każdej stronie znajdziemy informacje o stopniu trudności. wymiary materiału a także wyszczególnione wszystkie rzeczy które będą potrzebne do uszycia danej rzeczy.
Zaczynamy swoją przygodę od łatwych rzeczy takich jak  poduszka na krzesło, wisząca osłonka na doniczkę, etui na okulary aż w końcu uszyjemy poduszki czy wałki pod szyje a nawet poduszkę rogala idealną do zabrania w podróż. 
Kiedy opanujemy już sztukę uszycia tych wymienionych przedmiotów przechodzimy na wyższy level.
Uszyjemy portmonetkę, torebkę no i w końcu bluzę, spodnie czy piękne spodenki, śliniaczki a nawet bambosze dla bobasa. 





Do książki dołączonych jest 40 wykrojów, dzięki którym powstaną te cudowne rzeczy. Dołączone są też tabele rozmiarów i ogrom informacji na temat materiałów, technik szycia, podstawy szycia na maszynie, informacje jak prawidłowo obrabiać, robić zapasy na szwy, jak przyszywać ściągacze czy wszywać zamki. To ogromna skarbnica wiedzy szczególnie dla osób które po raz pierwszy usiądą za maszyną do szycia. Książka naprawdę godna polecenia, wbiła się w moje gusta idealnie. Niebawem wyjdą kolejne książki z tej serii, już nie mogę się ich doczekać. Jeśli i Wy chcecie zacząć przygodę z krawiectwem albo innym hobby zapraszam do internetowej księgarni Tania książka.  tak znajdziecie mnóstwo książek typu hobbystycznego. Człowiek jak to mówią uczy się całe życie! a ile z tego frajdy i przyjemności! 






Nie pozostaje nic innego jak tylko kupić książkę i tworzyć zachwycające rzeczy z ulubionych materiałów dla siebie lub na prezent. 

Tytuł; Magia szycia
Wydawnictwo; Słowne ( dawniej Burda książki)
Ilość stron; 136 stron
Rok wydania; 2021 rok
Okładka; Tekturowa

Polecam!

Tarta z jagodami na orzechowym spodzie.

 Wakacje już dobiegają końca. Trochę zaniedbałam to miejsce, ale czas wrócić na dobre. Pełna nowych inspiracji kulinarnych biorę  się do pracy! 
Dziś zapraszam na pyszną tarte z jagodami, wyszło naprawdę smacznie! 



Spód:
20 dag mąki pszennej
5 dag mielonych orzechów laskowych
150 g zimnego masła
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone masło I cukier. Mikserem z hakiem rozdrobnić na piasek. Dodać jajko, orzechy mielone i sól, wyrobić mikserem na gładkie ciasto. Włożyć je do lodówki na około pół godziny.

Nadzienie:
50 dag jagód lub borówek
pół szklanki mielonych orzechów laskowych 
8 łyżek cukru
2 łyżki mąki
4 łyżki rozpuszczonego masła

Przygotowanie:
Ciasto rozwałkować, wyłożyć wcześniej natłuszczoną formę o średnicy 28cm. W misce wymieszać orzechy z rozpuszczonym masłem, mąką i 4 łyżkami cukru. Masę wyłożyć na ciasto. Jagody wymieszać z 4 łyżkami cukru wyłożyć do formy. Piec w temp. 180c około 40 minut.

Dekoracja:
2 Serki naturalne kanapkowe
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka dżemu jagodowego
1 łyżka śmietany 30 procent
Listki mięty
borówki lub jagody
pestki dyni w czekoladzie 

Do dwóch misek przełożyć po jednym serku. Do każdej wrzucić po łyżce cukru. Do jednej śmietankę a do drugiej mus jagodowy. Zmiksować, ozdobną tylka udekorować tarte. Ułożyć pestki i borówki.




Smacznego!