Pora na coś słodkiego!
Dziś proponuję pyszne drożdżówki z makiem i dużą ilością bakalii. Jak z cukierni! To co, zapraszam!
Składniki na ciasto;
50 dag mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
ok 1 szkl. mleka
2 jajka
3 łyżki cukru trzcinowego
10 dag masła
Nadzienie;
30 dag maku niebieskiego
3 łyżki miodu
5 dag jagód goji
10 dag orzechów pecan
kilka suszonych śliwek
kilka suszonych daktyli
2 białka
Olejek migdałowy lub arakowy
5 dag rozpuszczonego masła
Przygotowanie masy;
Mak zalewamy wrzątkiem, gotujemy 15 minut, następnie odcedzamy i zostawiamy jeszcze do odcieknięcia. Po wystygnięciu mielimy w maszynce do mięsa dwa razy. Za drugim razem wrzucamy wszystkie bakalie, możemy je tez pokroić drobno nożem. Do maku dodajemy olejek, miód, masło i ubitą piane z białek. Mieszamy. Jeśli jest potrzeba dosładzamy
dodatkowo;
Żółtka pozostałe z maku zużyjemy do posmarowania drożdżówek
Przygotowanie ciasta;
Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy placek na prostokąt, całą powierzchnię smarujemy masą makową. Ciasto składamy do środka jak książkę. Kroimy na paski o szerokości około 5 cm. Skręcamy raz albo dwa razy. Układamy na blaszce. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem wkładamy do pieca. Pieczemy około 25 min w temp. 180C. Polewamy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz