Dziś sobota, więc te pankejki mogą Wam zrobić dobry dzień! powstają szybko a potem długo cieszymy się ich smakiem. Polecam na leniwe sobotnie śniadanie!
Składniki;
1szklanka mąki
3/4 szklanki mleka
1 jajko
1/4 szkl oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
kilka kostek mlecznej czekolady
kilka łyżek oleju
do podania;
konfitura z truskawek
Przygotowanie;
Mąkę przesiewamy do miski. dodajemy proszek do pieczenia, cukier i wszystkie pozostałe składniki oprócz czekolady. Miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy posiekana czekoladę. Mieszamy, odstawiamy na kilkanaście minut.
Na patelnie wlewamy łyżkę oleju, nagrzewamy i wykładamy łyżką porcje. Smażymy z obu stron na rumiano. Smażymy na średnik ogniu, aby placki z wierzchu nie były spalone a w środku surowe. Czekolada dość szybko się pali więc należy uważać na płomień.
Podajemy z konfiturą truskawkową lub syropem klonowym albo też innym dżemem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz