niedziela, 28 lutego 2021

Krucha tarta z budyniem i jabłkowymi różami.

 Dla łasuchów mam pyszną kruchą tarte, wypełnienie to budyń a na wierzchu jabłkowe róże. Wygląda pięknie i równie dobrze smakuje.
Zapraszam!


Składniki na ciasto;
1.5 szkl maki pszennej
2 łyżki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
2 łyżki śmietany
szczypta soli

Przygotowanie;
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wyrobi na gładkie ciasto. Ciastem wyłożyć formę kwadratowa do tarty. Ponakłuwać, przykryć papierem i obciążyć kulkami ceramicznymi. Piec około 15 min. w temp. 180C.

Składniki na budyń:
2 budynie wiśniowe
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
800 ml mleka

Przygotowanie;
Gotujemy 500ml mleka. Do miski wlewamy pozostałe 300 ml mleka, wsypujemy budynie, dodajemy mąkę i żółtka. Jeśli jest taka potrzeba jeszcze dosładzamy. Miksujemy. Wlewamy do gotującego się mleka.
Gotujemy 2 minuty aż zgęstnieje. Wylewamy gorący budyń na podpieczony spod.

Składniki na kwiaty:
4 jabłka
2 łyżki cukru
1.5 szklanki wody.

Przygotowanie;
Jabłka kroimy na ćwiartki, nie obieramy. Następnie kroimy na cieniutkie plasterki około 2-3 mm. Wrzucamy na wrzątek z cukrem. Gotujemy około 2 minuty aż jabłka zmiękną. Odcedzamy i studzimy. Zawijamy w róże biorąc kilka plasterków i układamy na cieście. Pieczemy jeszcze około 20 minut. Posypujemy cukrem pudrem. 




Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Ta tarta wygląda naprawdę pysznie i mam ochotę ją zrobić, chociaż raczej nie wyjdzie mi tak pięknie jak Tobie.

    OdpowiedzUsuń