środa, 10 lutego 2021

Baletki z makiem, nadziane nutellą.

 Te ciasteczka znam od bardzo dawna, ale głownie z witryn cukierniczych. Przyszła pora aby w końcu wykonać je w domu, tym bardziej, że internety pękają od przepisów a w komentarzu jest nota - banalnie proste.
Próbuje i ja...


Składniki;
2 jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g maki pszennej
mak do posypania
marmolada, powidło lub jak w tym przypadku nutella

Przygotowanie;
Białka oddzielić od żółtek, i ubić je na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier, powoli. Miksować do rozpuszczenia. Do ubitej bezy dodać żółtka, ubić. Następnie powoli wsypywać przesianą mąkę po łyżce i delikatnie mieszać szpatułką. 
Blaszkę wyłożyć papierem, albo użyć maty silikonowej takiej jak do makaroników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką o średnicy około 1 cm. i wyciskać porcje, nieduże krążki, a następnie po wierzchu posypać suchym makiem/ Ważne jest aby całe ciasto wykorzystać na raz, ponieważ po czasie jak upiecze się pierwsza porcja ciasto już będzie wodniste i ciasteczka nie urosną tylko będą się rozlewać. Dlatego ważne jest aby wszystkie upiec na raz. Piec w nagrzanym piekarniku w 180C około 10-15 minut. do lekkiego zezłocenia. 
Po przestygnięciu przekładać kremem. 




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz