środa, 4 listopada 2020

Pierś z kaczki z chutneyem z mango, smażoną czerwoną cebulą i selerem naciowym.

 Dziś wpada post z kaczką w roli głównej. A mianowicie pierś z kaczki z chutneyem z mango, smażoną czerwoną cebulą i selerem naciowym. Podane z kaszą pęczak i świeżymi pomidorami. Obiad szybki i smaczny. Idealny na niedzielę!



Składniki;

2 piersi z kaczki

sól, pieprz

2 łyżki chutneya z mango

2 czerwone cebule

4 łodygi selera naciowego

2 ząbki czosnku

 

kasza pęczak do podania

 

Przygotowanie;

Filety myjemy, osuszamy. Skórkę delikatnie nacinamy. Nacieramy solą i pieprzem. Smarujemy chutneyem mango i układamy na patelni skórką do dołu. smażymy kilka minut aż tłuszcz się wytopi, przekładamy na drugą stronę i smażymy 3-4 minuty. Ściągamy z patelni. W tym czasie pokrojoną cebulę w piórka wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy na wytopionym tłuszczu. Jeśli nie było go zbyt wiele dolewamy olej. Następnie wrzucamy pokrojony seler w plastry. Smażymy do czasu aż seler nieco zmięknie. Dodajemy starty czosnek. Doprawiamy do smaku. Następnie kaczkę jak i warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 min, aż pierś będzie idealna.

Podajemy z kaszą pęczak. 





 Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz