Dziś wpada post z kaczką w roli głównej. A mianowicie pierś z kaczki z chutneyem z mango, smażoną czerwoną cebulą i selerem naciowym. Podane z kaszą pęczak i świeżymi pomidorami. Obiad szybki i smaczny. Idealny na niedzielę!
2 piersi z kaczki
sól, pieprz
2 łyżki chutneya z mango
2 czerwone cebule
4 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
kasza pęczak do podania
Przygotowanie;
Filety myjemy, osuszamy. Skórkę delikatnie nacinamy. Nacieramy solą i pieprzem. Smarujemy chutneyem mango i układamy na patelni skórką do dołu. smażymy kilka minut aż tłuszcz się wytopi, przekładamy na drugą stronę i smażymy 3-4 minuty. Ściągamy z patelni. W tym czasie pokrojoną cebulę w piórka wrzucamy na patelnię, chwilę smażymy na wytopionym tłuszczu. Jeśli nie było go zbyt wiele dolewamy olej. Następnie wrzucamy pokrojony seler w plastry. Smażymy do czasu aż seler nieco zmięknie. Dodajemy starty czosnek. Doprawiamy do smaku. Następnie kaczkę jak i warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 min, aż pierś będzie idealna.
Podajemy z kaszą pęczak.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz