A dziś mam dla Was pyszne i jakże szybkie ciasto. Jeśli nie wiecie co zrobić z zalegającymi bananami, to ciasto jest idealne do tego aby je zużyć. To taki chlebek bananowy w wersji ekskluzywnej...
Składniki;
1 i 1/4 szkl mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki cukru
2 dojrzałe banany
70 gram rozpuszczonego masła
1 jajko
pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki suszonych jagód goji
Przygotowanie;
Do jednej miski przekładamy suche składniki tj. mąka, kakao, przyprawy a także sodę i proszek i do pieczenia. W drugiej misce rozgniatamy banany, dodajemy jajko, rozpuszczone masło i cukier. Dokładnie mieszamy. Do składników mokrych dodajemy składniki suche. Mieszamy do połączenia składników. Foremkę o wymiarach ok. 10x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na końcu do ciasta dodajemy orzechy i jagody goji. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki. Pieczemy około 40 minut lub dłużej do tzw. suchego patyczka w temp. 180C.
Po ostygnięciu polewamy lukrem a po wierzchu posypujemy orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz