czwartek, 22 października 2020

Straszne papryki faszerowane makaronem w sosie warzywno - pomidorowym.

Halloween już całkiem blisko. Jedni obchodzą, inni nie. Dla tych co mają chęć na coś strasznego, proponuję straszne papryki nadziane makaronem.
Zapraszam! 


Składniki;
4 papryki w różnych kolorach
25 dag makaronu nitki lub spaghetti
2 marchewki
1 pietruszka
pół małego selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżka miodu
sól, pieprz do smaku
2 - 3 łyżki masła
4 łyżki startego żółtego sera

Przygotowanie;
Makaron gotujemy al. dente. Papryki oczyszczamy, ścinamy wierzch i delikatnie łyżką wydrążamy środek aby ich nie uszkodzić. Następnie ostrym nożem wycinamy oczy, nos, zęby. Solimy, pieprzymy w środku. Odstawiamy. 
Cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnie. Dodajemy masło oraz bazylie i oregano. Dusimy. Marchew, pietruszkę i seler obieramy a następnie ścieramy na grubych oczkach tarki. Dorzucamy wszystko do zrumienionej cebuli. Chwilę smażmy a następnie podlewamy delikatnie wodą. Po około 10 minutach dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku miodem, solą i pieprzem. Dusimy aż utworzy sie sos, w razie potrzeby podlewamy co chwilę odrobiną wody. Na koniec dodajemy przecier i starty czosnek. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z makaronem. Napełniamy papryki makaronem. Na wierzchu każdej z nich kładziemy łyżkę startego sera. Przykrywam ściętym "kapeluszem" , układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekamy około 25- 30 min, Az papryki nieco zmiękną. 
Podajemy na ciepło. 




Smacznego bo są straszzznie smaczne! 


1 komentarz:

  1. Uwielbiam faszerowane papryki, pomidory czy cukinię. Zimą przygotowuję je w piekarniku, a w okresie cieplejszym na grillu ogrodowym i wychodzą jeszcze smaczniejsze :) Grill daje taki typowy smak i aromat. Dla mnie dania z grilla ogrodowego są dużo smaczniejsze niż z piekarnika czy klasycznie z patelni.

    OdpowiedzUsuń