Dziś inspiracja kulinarna na pyszne rozgrzewające danie, a co najważniejsze smaczne i szybkie! a takie dania lubimy przecież najbardziej. Do mojego dania wykorzystałam sos Tikka Masala od Pataks. To sosy o bardzo dobrych składach. To ostrzejsze sosy więc świetnie nadają się do dań rozgrzewających a o tej porze roku, powinniśmy ich jeść jak najwięcej. Dziś proponuję potrawkę z dynią, selerem naciowym, kurczakiem i oczywiście dopełnieniem będzie pomidorowy sos Tikka Masala.
Składniki;
podwójna pierś z kurczaka
ok 25 dag dyni
3 łodygi selera naciowego
kawałek pora ok 5 cm
sól do smaku
1 słoik sosu pomidorowego tikka masala *
2 łyżki masła
Dodatkowo;
ryż do podania
płatki migdałowe
zielony szczypior do dekoracji
Przygotowanie;
Mięso dokładnie myjemy, usuwamy białe błony. Kroimy na mniejszą kostkę. Dynie obieramy kroimy w kostkę, seler również kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mięso. Smażymy chwilkę na małym ogniu, mieszamy. Następnie dodajemy dynię, por pokrojony w plastry i seler, dusimy do miękkości warzyw i mięsa. Po tym czasie wlewamy sos Tikka Masala, gotujemy kilka minut. Jeśli jest potrzeba doprawiamy solą do smaku.
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Migdały chwilkę podprażamy na suchej patelni.
Potrawkę podajemy z ryżem, po wierzchu posypujemy migdałami i posiekanym szczypiorkiem lub innymi ziołami.
Czyż nie szybkie danie? bo, że smaczne to wiadomo!
* Sosy Pataks dostępne są w różnych wariantach smakowych, polecam zapoznać się z ofertą. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz