Zapraszam!
Składniki;
1 kg mięsa mielonego z łopatki
3 cebule
2 łyżeczki soli Skworcu
1 łyżeczka cukru trzcinowego Skworcu
2 łyżeczki kurkumy Skworcu
pół łyżeczki pieprzu Skworcu
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonego imbiru Skworcu
2 łyżeczki posiekanego koperku
4 łyżki kaszy manny
olej do wysmarowania foremki
bułka tarta do obsypania foremki
3/4 szklanki pestek dyni Skworcu
Przygotowanie;
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek ścieramy na tarce. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę, czosnek, wbijamy jajka, kaszę i koperek. Dodajemy wszystkie przyprawy, dolewamy około 1/3 szklanki wody i wyrabiamy. Małą keksówkę wykładamy papierem, smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, a następnie wykładamy mięso. Mokrą dłonią wygładzamy a po wierzchu posypujemy pestkami dyni. Wkładamy do pieca nagrzanego do 190C. Pieczemy około godziny.
Podajemy z sosem grzybowym lub jako wędlina na kanapkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz