piątek, 3 lipca 2020

Pieczeń mięsna z kurkumą i pestkami dyni.

Czasami mamy ochotę na domową pieczeń, ta sklepowa najnormalniej w świecie nam się przejada. Dziś mam propozycję na pieczeń z kurkumą i pestkami dyni. Smakuje świetnie na ciepło z sosem lub na zimno położona na kromkę chleba. 
Zapraszam!


Składniki;

1 kg mięsa mielonego z łopatki

3 cebule

2 łyżeczki soli Skworcu
1 łyżeczka cukru trzcinowego Skworcu
 2 łyżeczki kurkumy Skworcu
 pół łyżeczki pieprzu Skworcu

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka mielonego imbiru Skworcu

2 łyżeczki posiekanego koperku

4 łyżki kaszy  manny

olej do wysmarowania foremki

bułka tarta do obsypania foremki


3/4 szklanki pestek dyni Skworcu


Przygotowanie;

Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek ścieramy na tarce. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę, czosnek, wbijamy jajka, kaszę  i koperek. Dodajemy wszystkie przyprawy, dolewamy około 1/3 szklanki wody i wyrabiamy. Małą keksówkę wykładamy papierem, smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, a następnie wykładamy mięso. Mokrą dłonią wygładzamy a po wierzchu posypujemy pestkami dyni. Wkładamy do pieca nagrzanego do 190C. Pieczemy około godziny.

Podajemy z sosem grzybowym lub jako wędlina na kanapkę. 


Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz