Już nie raz mówiłam Wam, że włoska kuchnia jest mi bardzo bliska. No uwielbiam! Dziś zapraszam was na antipasti… czyli włoską przekąskę którą tam podaje się przed daniem głównym. U nas takie dania jadamy zazwyczaj na kolację albo zabieramy na piknik. Sami zdecydujcie kiedy ją zjecie...
Zapraszam...
Składniki;
450 dag mąki pszennej
10 g świeżych drożdży
70 ml oliwy z oliwek
250 ml wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
ok pół słoiczka pesto Ponti*
5 łyżek startego żółtego sera
bazylia do dekoracji
Przygotowanie;
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier. Robimy wgłębienie w mące, kruszymy drożdże, zalewamy ciepłą wodą i delikatnie oprószamy mąką. Odstawiamy do czasu aż drożdże zaczną pracować. Następnie wlewamy oliwę i resztę wody. Zagniatamy elastyczne ciasto. Z tego ciasta spokojnie możemy upiec także pizze. Odstawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek i wykrawamy kubkiem koła. Z 4 kółek powstaje jedna róża. Kółka układamy pionowo, aby lekko na siebie nachodziły. Smarujemy pesto i posypujemy żółtym serem. składamy na pół i rolujemy tworząc różę. Ja drożdżową przekąskę upiekłam w kształcie serca, ale Wy możecie zrobić to w każdym innym.
Róże układamy w niewielkich odstępach od siebie. Odstawiamy jeszcze na chwilę, aby ciasto delikatnie podrosło.
Po wyrośnięciu wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170C i pieczemy około 40 minut. Pieczemy do zezłocenia. Smakuje świetnie zarówno na ciepło z ulubionym sosem jak i na zimno bez sosu.
* Dodam jeszcze że użyte pesto to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, który składa się przede wszystkim z oliwy z oliwek, bazylii, orzeszków piniowych i sera Grana Padano. Pycha!
Smacznego!
Imponująco wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję...
UsuńJak to wspaniale wygląda.......Pewnie bardzo smaczne......
OdpowiedzUsuńPyszne.................
OdpowiedzUsuń