Kuchnia włoska, to moja ulubiona! makarony, pizze, rawioli i inne smakołyki. No niebo w gębie, jest jeden minus, zbędne kalorie! No ale z umiarem można zjeść wszystko.
Zatem dziś danie włoskie, prosto ze słonecznej Sycylii, dodatkowo makaron robiony własnoręcznie... pycha!
Składniki na makaron;
400 g maki pszennej
2 jajka
odrobina soli
2 łyżki oliwy
około szklanki ciepłej wody
Mąkę przesiewamy, wbijamy jajka, solimy, dolewamy oliwę i mieszamy. Powoli dolewamy wodę i zagniatamy ciasto. Wodę dolewamy w miarę potrzeby jeśli ciasto tego potrzebuje. Wyrobione, elastyczne ciasto zawijamy w folię spożywczą odkładamy na około pół godziny.
Po tym czasie odrywamy po małym kawałeczku i dłońmi zanurzonymi w mące formujemy cieniutki wałeczek który delikatnie spłaszczamy i robimy wgłębienie na całej długości, tworząc taki jakby rowek. Wałeczki robimy o długości ok 10 cm.
Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do miękkości.
Składniki na sos;
1 bakłażan
1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
1 czerwona cebula
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
kilkanaście listków bazylii
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru trzcinowego
ulubiony ser do starcia na wierzchu dania ( ja użyłam oscypka)
Przygotowanie;
Bakłażana obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i wkładamy do posolonej wody ( pół łyżki na około 2 litry) na około pół godziny. Po tym czasie odcedzamy na sicie. Na oleju szklimy pokrojoną w piórka cebule, następnie dodajemy pomidory z puszki i pokrojonego bakłażana. Wrzucamy świeże liście bazylii. Gotujemy do czasu aż bakłażan się rozgotuje i rozpadnie. Jeśli jest taka potrzeba co jakiś czas dolewamy po odrobinie wody. Często mieszamy. Doprawiamy do smaku, dodajemy starty czosnek. Do sosu wkładamy odcedzony makaron. dokładnie mieszamy i podajemy. Dekorujemy świeżą bazylią i startym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz