Ach, jak ten czas leci! Dziś kolejne ciasto które koniecznie musi się pojawić na świątecznym stole. Mowa tu oczywiście o makowcu, każda wersja jest smaczna. Ja proponuję wieniec makowy który nie dość, że świetnie smakuje to jeszcze pięknie wygląda.
Składniki;
10 dag migdałów w płatkach Skworcu
10 dag masła
50 dag mąki pszennej plus do podsypania stolnicy
3 łyżki cukru trzcinowego Skworcu
15 g świeżych drożdży
2 duże jajka
ok 220 ml mleka
120 ml syropu karmelowego Skworcu lub innego alkoholu
około 50 dag masy makowej (tutaj przepis na domową masę makową)
lukier;
5 łyżek cukru pudru Kupiec
ok łyżeczki wody
Przygotowanie;
Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie, wsypujemy do niego cukier a także kruszymy drożdże. Zalewamy ciepłym mlekiem. Delikatnie po wierzchu oprószamy mąką. Odstawiamy aż drożdże urosną. Następnie mieszamy łyżką, dodajemy jajka a także rozpuszczone masło i likier. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest potrzeba dolewamy więcej mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatamy, stolnice delikatnie podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt.
Następnie cały blat ciasta smarujemy masą makową, zostawiając po kilka centymetrów wolnej przestrzeni od brzegu. Ciasto zaczynając od dłuższego boku zwijamy na rulon. Następnie przecinamy go wzdłuż jednak nie do końca. powstałe dwie części ciasta zaplatamy ze sobą na przemian, delikatnie przekładając aby masa nam nie wypadła. Staramy się formować ciasto rozcięciem do góry, aby po upieczeniu był ładny efekt warstwowego warkocza. Z warkocza formujemy okrąg, Końce sklejamy ze sobą i chowamy pod spód ciasta. Można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi.
Pieczemy około 40 min w temp. 175-180C. Należy kontrolować czas pieczenia.
Po ostygnięciu polewamy lukrem.
Lukier;
Do cukru dodawać po kilka kropli wody i dokładnie mieszać. Dozując kroplami , sami ustalamy gęstość lukru.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz