wtorek, 8 października 2019

Nakarm swój mózg - recenzja książki. A także przepis na korzenną babkę z nutą pomarańczy.

Zapewne już pisałam, że jestem kolekcjonerką książek kulinarnych. Uwielbiam je! z każdej zapamiętam chociażby jeden szczegół który później podczas gotowania zawsze się przydaje.
Książka Nakarm swój mózg to książka kucharska połączona z poradnikiem zdrowego żywienia. Znajdziemy w niej mnóstwo porad a także informacji na temat jak minerały, witaminy i jeszcze wiele innych składników i czynników działa na nasz mózg.


To świetna pozycja dla osób które na co dzień lubują się w kuchni bezglutenowej. A także dla tych którzy nie wiedza jak długo i w jaki sposób gotować konkretne produkty. Jak odpowiednio wyposażyć swoją kuchnię i jakich sprzętów nie może w niej zabraknąć. Znajdziemy też potrzebny przelicznik miar i wag. Kiedy przebrniemy już przez sprawy techniczne, medyczne i żywieniowe przechodzimy do książki kucharskiej. 




Przepisy podzielone są na kilka kategorii. Tradycyjnie zaczynamy od śniadań a kończymy na deserach i smakołykach. To przepisy idealne dla wegan i wegetarian. Ale oczywiście możemy je modyfikować według własnych upodobań. W kuchni podoba mi się to, że możemy improwizować! 
I z tą książką jak najbardziej możemy to robić. 
Ja tradycyjnie przetestowałam oczywiście na początek - jeden przepis. Będzie ich zapewne więcej bo znalazłam już kilka perełek które chciałabym spróbować.
Dziś padło na bezglutenowe ciasto korzenne z nutą pomarańczy. U mnie w formie babki.


Składniki;
1 szklanka mąki bezglutenowej ( ja użyłam mieszanki biszkoptowej)
1/4 łyżeczki soli cytrynowej Skworcu
1/2 łyżeczki ziaren babki płesznik Skworcu 
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Skworcu 
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Skworcu 
1/4 szkl. oleju kokosowego Skworcu
1/2 szklanki syropu z agawy Skworcu  lub syropu klonowego Skworcu
3/4 szklanki mleka kokosowego lub ryżowego
skórka otarta z jednej pomarańczy 
1 łyżeczka esencji waniliowej Skworcu

Przygotowanie;
Do dużej miski wsypujemy mąkę bezglutenową, mielone migdały, sól, proszek do pieczenia, cynamon, babkę płesznik i gałkę muszkatołową. Pozostałe składniki przekładamy do drugiej miski i blendujemy chwilkę, tylko do połączenia składników. dodatkowo jeśli używamy syrop z agawy polecam dodać około 3 łyżek brązowego cukru. Do składników suchych wlewamy mokre, mieszamy do połączenia. Ciasto będzie dość płynne, takie ma być. 
Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Ja użyłam babkową. Może być też tortownica np. 18cm. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180C. Ciasto pieczemy około 30 min. Do czasu aż będzie odchodzić od brzegów a po naciśnięciu wróci do dawnego kształtu. Po wyjęciu z pieca ciasto można posmarować syropem klonowym lub pomarańczowym. Ja posypałam cukrem pudrem i ozdobiłam startą skórką pomarańczową a także miechunką. 


 Smacznego!

Tytuł; Nakarm swój mózg.
Autor; Delia McLabe
Tłumacz; Ewa Weydmann 
Oprawa ; Miękka
Ilość stron; 240 stron
Wydawnictwo; Buchmann
Rok wydania ; 2019

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz