środa, 31 lipca 2019

Kakaowe babeczki z jagodami goji i waniliową kruszonką.

Trochę czasu mnie nie było, ale w końcu trwają wakacje...  Trochę lenistwa każdemu przysługuje. Zatem z naładowanymi bateriami zakasam rękawy i biorę się do pracy, tym bardziej że niebawem kolejny wakacyjny wyjazd... ale póki co zapraszam Was na bardzo smaczne i szybkie babeczki kakaowe z jagodami goji i waniliową kruszonką.


Składniki na ciasto;
1,5 szkl. mąki pszennej
0,5 szkl cukru trzcinowego Skworcu
3 łyżki kakao Skworcu
1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
1 szkl. mleka
0,5 szkl. oleju - może być kokosowy Skworcu
2 jajka
5 dag jagód goji Skworcu

Kruszonka;
2 łyzki mąki pszennej
2 łyżki cukru kryształu lub cukru trzcinowego  Skworcu
1 łyżka masła
kilka kropel aromatu waniliowego Skworcu

Przygotowanie;
Do miski wlewamy mleko, olej kokosowy a także wbijamy jajko. Roztrzepujemy. Następnie wsypujemy cukier, proszek do pieczenia i partiami dorzucamy mąkę oraz kakao. Wszystko ze sobą mieszamy, nie za długo. chodzi o to aby nie było grudek. Na samym końcu dodajemy jagody goji. Mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości.
Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą, nie zagniatamy na ciasto, masa ma mieć konsystencję mokrego piasku. Rozdrabniamy w palcach i posypujemy każdą babeczkę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut w 180C. lub do tzw. suchego patyczka. 





Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz