A więc zapraszam!
Składniki na ciasto;
5 łyżeczek kakao
25 dag margaryny
4 łyżki mleka
1 szkl. cukru
1,5 szkl mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 białka
20 dag posiekanych drobno orzechów
3/4 skl. cukru
2 łyżki miodu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 jabłka
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodaję cukier i mieszam, aż się rozpuści (a przynajmniej znacznie zmniejszą się ziarenka). Potem dodaję mleko i kakao. Cały czas mieszam, aż się wszystko połączy. Gdy zaczyna wrzeć, zmniejszam ogień – nie należy doprowadzać do bulgotania, raczej gotować dłużej, ale na malutkim ogniu. Polewa kakaowa stygnie, a ja w międzyczasie ubijam białko na sztywną pianę. Dodaję żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, a także polewę ( może być lekko ciepła) mieszam. Tortownicę wykładam papierem, smaruję lekko tłuszczem i wylewam ciasto. Na wierzchu poukładać pokrojone w kostkę a wcześniej obrane jabłka. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C i piec około 30 min. W między czasie ubić białka z cukrem na bezę, następnie dodać mąki i orzechy a także miód. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto. Piec około 20 minut w temp. 170C.
Smacznego!
super ciacho;)
OdpowiedzUsuń