czwartek, 16 maja 2019

Warstwowe ciasto z jabłkami.

Dziś przyszła pora na ciasto. Troszkę pracochłonne ale smaczne. Warstwowe, przypomina znaną Marlenkę , ale smak zupełnie inny. Dodatkowo możemy wykorzystać jabłka prażone które jesienią zamknęliśmy do słoików. 
To co, zaczynamy! 

Ciasto
Składniki na 5 cienkich placków;
80 dag mąki pszennej
25 dag masła
15 dag smalcu
7 żółtek
1/2 szklanki cukru 
1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu
3 łyżki cukru waniliowego Skworcu
2-3 łyżki aromatu waniliowego Skworcu
5 łyżek jogurtu naturalnego
 
masa jabłkowa;
2 kg jabłek
ok pół szklanki cukru trzcinowego skworcu
2 galaretki pomarańczowe
 
dodatkowo;
pszenica preparowana w otoczce miodowej

Przygotowanie;
W misce żółtka ucieramy z cukrem do momentu aż masa będzie gęsta a cukier się rozpuści. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, masło ścieramy na tarce o grubych oczkach oraz smalec, dodajemy do mąki. Wlewamy też utarte żółtka, jogurt i cukier waniliowy. Zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy go na 5 porcji, najlepiej za pomocą wagi, wtedy mamy pewność ze będą identyczne. (Cztery placki przełożymy, natomiast piąty pokruszymy na wierzchu.Ciasto wałkujemy na cieniutki placek.
Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem a następnie wkładamy ciasto. Pieczemy około 15 min w temp 180C. Tak samo postępujemy z pozostałymi porcjami ciasta. 
 
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do dużego garnka o grubym dnie. Dodajemy cukier i prażymy około pół godziny, często mieszając.  Do gorących jabłek wsypujemy dwie galaretki. Dokładnie mieszamy. Gorącą masą jabłkową przekładamy ciasto. Na czwarty ostatni placek także wykładamy jabłka, równamy a na wierzch kruszymy 5 placek. 
Po wierzchu dodatkowo posypałam pszenicą w miodzie ale można z tego zrezygnować. Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia. 
 



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis, a samo ciasto wygląda obłędnie! Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń