Racuchy z jabłkami to danie które pewnie nie tylko mnie kojarzy się dzieciństwem i z rodzinnym domem. W sadzie jabłonie uginały się pod ciężarem jabłek więc takie racuchy bardzo często były smażone w moim domu, zazwyczaj na podwieczorek.
Dziś podzielę się z nimi Wami...
Zapraszam!
Składniki;
170 g maki pszennej (szklanka z górka)
2 jajka
200 ml mleka
1 łyżka cukru trzcinowego Skworcu
2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu
pół łyżeczki sody oczyszczonej Skworcu
1 łyżeczka skórki cytrynowej Skworcu
2 jabłka
olej kokosowy do smażenia Skworcu
konfitura żurawinowa do podania Skworcu
Przygotowanie;
Do miski przekładamy wszystkie sypkie składniki, mieszamy dolewamy mleko i jajka. Mieszamy rózgą aby nie było grudek. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na drobną kostkę, możemy też zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jabłka, mieszamy i smażymy na nagrzanej patelni delikatnie natłuszczonej olejem kokosowym na rumiano.
Podajemy oprószone cukrem pudrem i łyżeczką konfitury żurawinowej.
Smacznego!
Takie racuchy często przyrządzam swojej córce:)
OdpowiedzUsuńPodobnie jak ja ;-) pozdrawiam!
Usuń