czwartek, 10 stycznia 2019

Tarta rustykalna z jabłkami i jagodami goji.

Ależ za oknami piękna zima, u Was też? oczy się radują! chociaż zdaję sobie sprawę, że zapewne nie wszyscy się cieszą , powody mogą być różne. Tak czy inaczej to czas który zazwyczaj spędzamy przy gorącej herbacie i kawałku smacznego ciasta. Dziś będzie tarta, z jabłkami, cynamonem i jagodami goji. Robię ją wtedy kiedy mamy ochotę na coś słodkiego ale w małych ilościach, aby później nie jeść na siłę …


Składniki;
15 dag mąki pszennej
10 dag mąki gryczanej
15 dag masła
1 jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Nadzienie;
ok 40 dag jabłek
2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu
5 dag jagód goji Skworcu
pół łyżeczki cynamonu Skworcu

1 jajko do posmarowania ciasta
cukier trzcinowy do obsypania po wierzchu

Przygotowanie; 
Wszystkie składniki ciasta przekładamy do miski. Zagniatamy  ciasto, będzie ono klejące ale takie ma być. 
wkładamy do lodówki na około pół godziny. Jabłka obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Mieszamy z cynamonem, cukrem, jagodami goji i mąką ziemniaczaną.
Ciasto przekładamy na papier do pieczenia, wałkujemy na "okrąg". Podsypujemy mąką aby wałek się nie przyklejał. Ciasto powinno mieć grubość około 4-5 mm. 
Na środek przekładamy nadzienie jabłkowe. Brzegi ciasta nakładamy na jabłka, pomagając sobie papierem, ponieważ się klei... Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem. Przekładamy na blaszkę i pieczemy około 40 min w temp. 180C. 



Smacznego!

1 komentarz: