poniedziałek, 3 grudnia 2018

Kokosanki - czekoladowo kokosowa kostka.

Ta czekoladowo kokosowa kostka w moim domu gościła pod nazwą kokosanki, ale wiem , że ma też inne nazwy. Ja jednak zostaję przy swojej. To mój smak dzieciństwa, święta czy większe imprezy rodzinne nie istniały bez tych kostek. To był obowiązkowy deser. Aż dziwne ,że jeszcze ich nie ma na blogu!
A zatem zapraszam dziś! 


Składniki na biszkopt;
7 jajek
7 łyżek cukru
6 łyżek maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Składniki na polewę;
250 g masła lub margaryny
ok pół szklanki cukru pudru 
4 łyżki kakao Skworcu
1 łyżka olejku waniliowego Skworcu
ok 1/3 szklanki mleka

Dodatkowo; 
wiórki kokosowe 400g Skworcu

Przygotowanie ;
Jajka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na puszysta piane. Następnie porcjami dodajemy cukier, ubijamy do rozpuszczenia. Dodajemy żółtka, ubijamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodajemy przesiane mąki i  delikatnie łyżką mieszamy do połączenia składników. Foremkę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem. Wylewamy ciasto, równamy i wkładamy do pieca. Pieczemy około 30 min w temp. 170C. 
Kiedy biszkopt ostygnie kroimy go w kostkę, wielkość zależy od naszych upodobań. 

Polewa;
Do garnuszka wkładamy masło, cukier, olejek  i kakao. Ustawiamy na palniku i mieszamy do rozpuszczenia. Pod koniec dolewamy po odrobinie mleka i nadal mieszamy. Jeśli polewa jest nadal za gęsta, mleka wlewamy więcej. Słodkość także ustalamy sobie sami. Polewa może się rozwarstwić wtedy należy wlewać po łyżce mleka i energicznie mieszać aż znów się połączy i będzie błyszcząca. 

Polewę odstawiamy na chwilkę aż lekko ostygnie, widelcem maczamy kostki w czekoladzie obtaczając je z każdej strony. Przekładamy na talerz z wiórkami, obtaczamy i gotowe. 



Smacznego! 


4 komentarze:

  1. Wyglądają smacznie. Kokos i czekolada to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie kokoski i zupełnie inne ciasto z miodem ale smak super, napewno lepszy niż biszkopt.

    OdpowiedzUsuń