piątek, 12 października 2018

Tradycyjna szarlotka z bezą na kruchym cieście.

Dziś mam dla Was szarlotkę, to takie ciasto które wyjątkowo kojarzy się z jesienna aura którą właśnie możemy zaobserwować za oknami. To taka szarlotka w tradycyjnym wydaniu, Taka która zawsze można było zjeść w moim rodzinnym domu.


Składniki na ciasto;
50 dag mąki pszennej
25 dag masła lub margaryny
5 żółtek
pół łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru pudru

Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę, siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna większa , druga mniejsza. Wkładamy na około pół godziny do lodówki. 

Dodatkowo;
1,5 kg jabłek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cynamonu
1 łyżka bułki tartej

Beza;
5 białek
5 łyżek cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie;
Jabłka obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Dodajemy cukier, może się okazać że potrzebna będzie mniejsza ilość. Dodajemy według swoich upodobań. Dosypujemy cynamon, mieszamy. Jeśli jabłka były bardzo soczyste, część soku odlewamy. 

Foremkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta wykładamy na spód, posypujemy łyżką bułki tartej, następnie wykładamy jabłka. Równamy. Do miski przekładamy zimne białka, ubijamy na sztywno, następnie porcjami wsypujemy cukier i miksujemy do jego rozpuszczenia. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczana. Mieszamy i wykładamy na jabłka. Równamy. Z lodówki wyjmujemy mniejsza część ciasta i ścieramy na średnich oczkach tarki po wierzchu bezy. Delikatnie równając. 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny w 180C. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz