poniedziałek, 8 października 2018

Jesienne crumble pod jaglaną kruszonką.

Zdarza się, że zostają nam bardzo często owoce których nikt już nie chce zjeść. Owoce miękną aż w końcu gniją i je wyrzucamy... A przecież możemy je wykorzystać do pysznego deseru, iście jesiennego. 
Zapraszam. 



Składniki;
15 dag płatków jaglanych
3 łyżki cukru trzcinowego
10 dag masła
 
3 gruszki
5-6 śliwek
 
Przygotowanie;
Do miski wsypujemy płatki jaglane, dodajemy masło i cukier. Zagniatamy, tworząc kruszonkę. Nie będzie to taka tradycyjna kruszonka, chodzi o to aby każdy płatek był obtoczony w maśle. Wstawiamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy owoce. Naczynie żaroodporne smarujemy lekko masłem. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki a następnie kroimy je w paseczki. Gruszki obieramy i kroimy w większą kostkę. Kruszonkę wyciągamy z lodówki, na spód wykładamy cieniutką warstwę, na to układamy owoce i resztę kruszonki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180C i pieczemy około 30-35 min. do momentu aż płatki się ładnie przyrumienią. 
Kruszonka jest mocno chrupiąca i bardzo smaczna. 



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz