piątek, 21 września 2018

Ciasto gruszkowo cytrynowe z masą orzechową.

Dziś mam dla Was ciasto z gruszkami, orzechami... Dawno nie było na blogu żadnego ciasta, ale już się poprawiam i oto jest!
Zapraszam!


Składniki na ciasto;
35 dag mąki pszennej
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka i 1 białko
150 g masła

Składniki na wypełnienie;
4 gruszki
skórka otarta z 1 cytryny
5 łyżek cukru trzcinowego
3 jajka i 1 żółtko
3/4 szkl. śmietany 30%
1/3 szkl. mleka
1 szkl. orzechów macadamia lub włoskich
płatki migdałów do posypania wierzchu

Przygotowanie;
Mąkę, cukier puder, masło, jajka , proszek do pieczenia łączymy w misce i zagniatamy elastyczne ciasto. Tortownicę wykładamy papierem, następnie dno i boki wylepiamy ciastem. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, wycinamy łyżką do melona gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Wykładamy na dno tortownicy. Posypujemy skórką cytrynową. 


Do miski wsypujemy orzechy, cukier, trzcinowy,wlewamy mleko, śmietanę a także jajka. Blenderem całość miksujemy na gładką masę. Wylewamy ją na gruszki. Po wierzchu posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny lub dłużej w temp. 180C. Chłodzimy i podajemy. 



Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz