czwartek, 19 kwietnia 2018

Domowe kopytka.

To danie gości u nas zazwyczaj wtedy kiedy zostaną ziemniaki z obiadu z wcześniejszego dnia. Ja bardzo lubię kopytka na słodko tzn, polane rozpuszczonym masełkiem i posypane najlepiej brązowym cukrem, ale świetnie sprawdzają się też z sosami i innymi dodatkami. 
Więc dziś zapraszam na danie "klasyk" a mianowicie - KOPYTKA. 


Składniki;

50 dag ugotowanych ziemniaków
1 jajko
pół łyżeczki soli
około 10 dag mąki pszennej


Przygotowanie;

Ziemniaki musza być gładkie, nie mogą mieć żadnych grudek. Wykładamy je na stolnice, wbijamy jajko, dodajemy sól i wsypujemy mąkę. Zagniatamy ciasto, jeśli ciągle będzie się przyklejać do dłoni dosypujemy jeszcze mąki. Jednak im mniej mąki tym kopytka będą delikatniejsze. Ciasto dzielimy na porcje, każdą rolujemy w wałek grubości kciuka. Ostrym nożem ucinamy około 1.5 - 2 cm kluski ( kopytka). Wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 4 min od czasu wypłynięcia. Należy kontrolować czas aby kluski się nie rozwaliły. 

Podajemy je z gulaszem, lub  innym sosem  a także na słodko - z cukrem, śmietaną czy rozpuszczonym masłem. Pełna dowolność. 


Smacznego!

1 komentarz: