wtorek, 20 lutego 2018

Truskawkowy pudding z sucharków Mamut.

Dziś mam propozycję iście śniadaniową! ja osobiście uwielbiam śniadania na słodko, oczywiście nie jadam takich każdego dnia, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Takie śniadania szczególnie celebrujemy na weekendzie. Wtedy można poświęcić na nie trochę więcej czasu niż na tygodniu i podstawowa zasada - nie spieszymy się!

Pudding także świetnie spełni rolę podwieczorka, a więc zapraszam! 

Składniki;

ok 10 małych sucharków  Mamut
4 jajka
1 szkl śmietany 30%
30 dag truskawek (mogą być mrożone)
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru trzcinowego
150 ml powideł truskawkowych

Przygotowanie;

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem,( wymiary mojego to 20x17cm) w misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, cukrem waniliowym i cukrem kryształem. Dno naczynia wykładamy truskawkami. Jeśli są mrożone najlepiej je wcześniej rozmrozić i odsączyć. Każdego sucharka smarujemy powidłami i układamy w naczyniu tak aby na siebie delikatnie nachodziły. Na sucharki wylewamy masę jajeczną. Po wierzchu rozsypujemy kilka truskawek i posypujemy cukrem trzcinowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 35 min. Pieczemy do czasu aż masa się zetnie. Najlepiej smakuje na ciepło. 



Smacznego!

poniedziałek, 19 lutego 2018

Pieczone pierożki z nadzieniem warzywnym a takze recenzja ksiazki GOD FOOD.

Dziś mam dla Was propozycję książkową. GOD FOOD czy boska kuchnia Malki Kafki od Wydawnictwa Znak. Autorka to znana i ceniona restauratorka, założycielka sieci restauracji Tel Aviv. W książce zawarła zbiór przepisów na sycące dania główne, wyrafinowane przekąski , aromatyczne mieszanki ziół i orzeźwiające napoje. 



Otwierając książkę przenosimy się do innego świata, do świata boskich smaków. Można by rzec, ze to taka nowoczesna biblia smaków. Autorka nie wierzy w osobowego boga, wierzy natomiast ,że każda świadomość czy to ludzka czy zwierzęca ma swoją koncepcję boga i każda odczuwa go na swój sposób. W książce nie ma przepisów dla mięsożerców, to zdrowa, roślinna kuchnia pełna aromatów i smaków całego świata.

Książka podzielona jest na kilka rozdziałów;

Mieszanki przypraw
Nabiał
Majonezy, dipy, pesto, oliwy
Hummusy i pasty
Pieczywo
Kanapki
Śniadania i lancze
Zupy i Eintopey
Dania główne
Dodatki do dań
Desery
Napoje
Koktajle frappe








Przepisy są tak dobrane aby móc z nich zestawiać kolorowe dania, danie główne podać z  ulubionym dodatkiem. Do wyboru mamy sałatę czy też sos a jeśli trzeba także i dip. Autorka w przepisach wykorzystała składniki które ponoć nas leczą, np. soplówki. A co to takiego? to takie białe kuliste grzyby,  oczywiście jadalne ;-)
Dania nie zawierają żadnych składników odzwierzęcych a co za tym idzie są idealne dla większości alergików.  A w dzisiejszych czasach nie trudno o alergika...

Każdy przepis poprzedzony jest cytatami z przeróżnych dzieł literackich. Następnie krótka historia dania, rodziny czy też wspomnienia autorki które przenoszą nas w różne zakątki świata. Opowiada o tym co widziała, gdzie była, co jadła,  opowiada o swoich duchowych przeżyciach... Ta część mnie bardzo przypadła do gustu. Na końcu przechodzimy do przepisu, opisu przygotowania i oczywiście pięknych zdjęć. Barwa zachwyca! 

Tytuł; God food czyli boska kuchnia Malki Kafki.
Autor; Malka Kafka
Wydawnictwo; Znak (klik)
Oprawa ; twarda
Ilość stron; 288


Ja oczywiście postanowiłam przetestować póki co jeden przepis z książki ale zapewniam - nie ostatni!
Padło na pieczone pierożki z warzywnym farszem.

Składniki na ciasto;
1,5 szkl mąki orkiszowej jasnej
1 szkl mąki pszennej (tortowej)
3/4 szkl ciepłej wody
4 łyżki oliwy z oliwek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
 
Składniki na farsz;
2 małe ziemniaki
1 mała czerwona cebula
pół szklanki zielonego mrożonego groszku
pół szklanki kukurydzy konserwowej
5 łyżek oleju
1 łyżka nasion czarnuszki
1 łyżeczka mielonego kminu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka nasion kolendry utłuczonych w moździerzu
pół łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy
1 łyżeczka posiekanej mięty
1 łyżeczka posiekanej bazylii
olej do posmarowania pierogów
sól do smaku
 
Przygotowanie;
Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i podgotować około 7 min. Na patelni z grubym dnem poddusić posiekaną cebulę na oleju, dodać ziemniaki, groszek i kukurydze. Dusić na małym ogniu aż zmiękną. Kiedy ziemniaki będą już miękkie wtedy dodajemy wszystkie przyprawy i zioła. Łącznie z czosnkiem.
Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
 
W tym czasie zagniatamy ciasto. W większej misce mieszamy wszystkie składniki, jednak wodę dolewamy stopniowo aby ciasto nie było za rzadkie. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od rąk przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy około 5 min. Jeśli trochę się klei podsypujemy mąką. Ciasto na chwilę odstawiamy a następnie wałkujemy. Kubkiem wykrawamy koła i napełniamy farszem. Zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Po wierzchu pierogi smarujemy olejem.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C około 20 min. Jednak czas należy kontrolować.
Podałam z ketchupem.


 Smacznego!

środa, 14 lutego 2018

Zupa pomidorowa z warzywami.

Ta zupa powstała przy sprzątaniu lodówki. Więc jeśli i Wy macie w planach porządki to polecam tą  zupę.


Składniki;
6 pomidorów
1 czerwona papryka
pół puszki kukurydzy
2 marchewki
kilka suszonych pomidorów z oliwy
1 mały kalafior
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, słodka papryka do smaku
liśc laurowy, ziele angielskie
świeży tymianek
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu


 
Przygotowanie;
Pomidory dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu az zaczną się rozpadać.Pookoło 20 min. Pomidory przekładamy na sitko o maleńkich oczkach i za pomocą łyżki przecieramy aby pestki i skórki zostały na sitku.

Powstały przecier przelewamy do garnka. dolewamy około 2 szkl. wody. Wrzucamy pokrojoną marchew i paprykę. Wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Dodajemy przetarty czosnek, suszone pomidory pokrojone na cząstki. Po kilku minutach wrzucamy kalafior podzielony na różyczki. Uzupełniamy wodę, tak aby warzywa były pod powierzchnią. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku i gotujemy do miękkości warzyw. Na samym końcu wsypujemy odcedzoną kukurydzę. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy i dodajemy miód aby przełamać smaki. 


 
Posypujemy świeżym tymiankiem. Podajemy. 


Smacznego!

wtorek, 13 lutego 2018

Sernik zebra na orkiszowym spodzie.

Trochę mnie nie było, ale w końcu były ferie ;-) więc był i czas na odpoczynek, od gotowania także! Wracam pełna sił i pomysłów, byle do wiosny ;-)
Dawno też nie było nic słodkiego, więc dziś zapraszam na pyszny sernik na zdrowszym spodzie bo orkiszowym.


Składniki na spód;

15 dag miękkiego masła
10 dag cukru pudru z wanilią
4 dag mielonych migdałów (mąka migdałowa)
1 jajko
25 dag mąki orkiszowej  (najlepiej od Bio Babalscy)
szczypta soli


Przygotowanie ciasta;
Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy najmniej pół godz.


 
Składniki na masę serową;
50 dag twarogu
dwa kubeczki jogurtu greckiego (razem 300 ml)
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
15 dag cukru pudru
2 łyżki kakao


 
Polewa;
tabliczka białej czekolady
3-4 łyżki smietany 30%
jagody goji do dekoracji


 
Przygotowanie;
Tortownice (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do większej miski przekładamy ser, jogurty, cukier i jajka. Blendujemy kilka minut aż masa będzie gładka. Dosypujemy mąkę i nadal blendujemy do połączenia składników. Masę serową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. 
Dno tortownicy i boki wylepiamy ciastem.



Następnie na zmianę wylewamy masę. Raz jasną, raz ciemną i tak do wyczerpania masy. Jeśli nie zamierzamy dekorować wierzchu polewą możemy zamieszać lekko (tylko górna warstwa) wykałaczką czy innym patyczkiem aby były ładne wzorki.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50 min w 180C. 
Studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy sernik ostygnie polewamy rozpuszczoną na parze czekoladą wymieszaną ze śmietaną. 

Ozdabiamy jagodami goji.


Smacznego!